Erg vrolijk kan je niet worden van deze plaat. Een duister bos waar men nooit wil wonen met een wezen dat men nooit wil tegenkomen, 'The End' als eerste songtitel en vele verwijzingen naar horrortaferelen doen het ergste vermoeden. Het Amerikaanse producersduo Voodeux schept met zijn debuut 'The Paranormal' echter een fout verwachtingspatroon. Hoewel gegrapt wordt met termen als 'spooktechno' of 'halloween on wax', gaat het hier immers om vrij recht door de zee gaande dansmuziek en niet om werk van een obscure death- of blackmetalband. Discipel en Detroit producer Claude VonStroke draagt dit tweetal dan ook op handen en heeft hen zelfs opgenomen in zijn recente Fabric-compilatie.

Uit je vel bibberen is er bij dit album dus helaas niet bij. Het muzikale verhaal blijkt zelfs eerder eenvoudig: een droge, stompende technobeat wordt opgesmukt met welgeplaatste, diep echo├źnde klanken en samples die voor een griezelig effect zouden moeten zorgen. Niets is natuurlijk minder waar. Toegegeven, het dribbelende en bubbelende 'Heebie Jeebies' bevat een boel akelige en schichtige geluiden en een deephouse track als 'Frank the Janitor' opent met een vettige lach om erna stevig te kraken en te piepen, maar onder de dekens kruipen zou hierbij belachelijk zijn. Ondanks het nogal flauwe opzet van dit duo, blijkt dat Voodeux wel degelijk prima muziek maakt. Terwijl de ritmen van deze tien tracks heerlijk uitgepuurd zijn tot de essentie en zich niet vergalopperen aan plat gedreun, zorgen de ver weggalmende samples wel degelijk voor een diepere dimensie. 'The Paranormal' biedt dan ook een aangename luistertrip die varieert dankzij een verheven, schuifelend intermezzo als het trancematige '3rd Floor' (vergeet de negatieve bijklank die dit genre tegenwoordig heeft!) dat zelfs de dansvloer durft te verlaten. Helaas blijkt dat net iets te min om echt heel deze langspeler vol nogal eenduidige kwaliteitsmuziek te blijven boeien.

'The Paranormal' lijkt een beetje op een geforceerde marketingstrategie om meteen in het oog te springen. Een gimmick die bij metal werkt, hoeft niet bij techno te werken. Voodeux maakt echter prima uitgebalanceerde en gedetailleerde elektronische muziek. Dat de boog niet heel dit debuutalbum lang even gespannen blijft, is dan ook gemakkelijk door de vingers te zien.

Meer over Voodeux


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.