Dat Antwerpen van internationale betekenis is betreffende soundsystems en reggaebands, is geen publiek geheim. Ook voor Nederlandstalige hiphopbands lijkt het Antwerps accent zich uitstekend te lenen. Geen wonder dus dat er gezelschappen als Rupelsoldaten of Wahwahsda ontstaan die het beste van beide werelden vermengen. De vijfkoppige posse die nu ‘Radio Rum’ op zijn volk loslaat, liet reeds eerder van zich horen door in 2011 de Benelux Reggae Contest te winnen, wat leidde tot het voorprogramma van ondermeer Frankie Paul, Groundation en Steel Pulse: stuk voor stuk legenden in het reggaewereldje. Na de nodige tijd om als band live te rijpen, is het gezelschap zijn eigen studio Kipkaas in Mortsel ingedoken en het bontgekleurde resultaat wordt momenteel volop gepromoot.

Toegegeven, de combinatie werkt wel. De energieke woordenstroom van neurotisch gescandeerde raps van Mc Sput steekt keurig af tegen de zwoele, sexy reggaemuziek die de begeleidende band onder leiding van die andere kracht van het eerste uur, gitarist Spiritual Wally brengt. Het gekke is dat die band wel Engelstalige, samengezongen refreinen hanteert, wat tot een prettige taalkundige clash leidt. De (stukgelopen) liefdessong ‘Dinner for Two’ is dan ook een heerlijke multiculturele mix waarin Sput emotieloos de rol van gedupeerde op zich neemt, terwijl warme, uptempo Jamaïcaanse melodiegolven de song overspoelen en een exotische stem het geheel een internationaal kleurtje geeft.

Wahwahsda compileert hier dus niet enkel leuke nummers, maar weet bovendien ook hoe een goede sound in elkaar zit. Dat is zondermeer de verdienste van de sterke begeleidingsband (die op het meer elektronisch debuut nog ontbrak). Strakke ritmes, hikkende keyboards en een hoofdrol voor sensuele baslijnen zijn voluit aanwezig. Doorheen de tekstuele humor en zomerse liedjes op deze plaat zit dan ook een zekere soul, een gemoedelijkheid die kwaliteitsvolle reggaemuziek uitstraalt. Elf songs op rij weet het gezelschap te toveren met sterke melodieën en met afwisseling tussen opgewekte en meer lome, breed uitstralende instrumentale inkleding (zonder echt in ver echoënde, drogerende dubs te vervallen). Zelfs zonder zijn typerende, grappige zang zouden deze songs nog sterk overeind blijven en dat is een mooie verdienste.

‘Radio Rum’ is een strakke, melodieus sterke en op en top zomerse plaat. Antwerpse reggae wordt door de band weer een trapje hoger geplaatst dankzij de unieke combinatie van Nederlandstalige raps en Jamaïcaanse grooves. Met extra verdienste voor de fantastische streetart verpakking van Kevin Toelen!

Meer over Wahwahsda


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.