Warrel Dane is de charismatische zanger van Nevermore, een metalcombo dat al geruime tijd hoge toppen scheert met hun muziek die steevast balanceert tussen bruut, technisch en melodisch, dat laatste niet in het minst door de zang van Dane. Nu de band er even een pauze heeft opzitten, achtte Dane de tijd rijp voor een solo-album. Hiervoor omringde hij zich met een aantal ronkende namen, waaronder Peter Wichers (ex-Soilwork) op gitaar en zowaar Belgische duivel-doet-al en drumbeest extraordinaire Dirk Verbeuren. Het resultaat ligt behoorlijk ver verwijderd van Nevermore, maar is zeker te smaken.

Weinig tot geen bruutheid deze keer, vooral muzikaal gesproken dan. Dat Dane een grote voorliefde heeft voor gothic (waarmee de 'echte' gothic - zoals die stamt uit de jaren tachtig - wordt bedoeld, niet de metal-met-baljurken-variant), ademt uit elke porie van dit schijfje. Dat hij ervoor koos om 'Lucretia My Reflection' van de Sisters of Mercy te coveren, spreekt boekdelen, al is deze cover zowaar het minst geslaagde nummer van de hele cd. Het eigen werk steekt er met kop en schouders bovenuit. Geen snelheidsmonstertjes, geen oogverblindend en oorverdovend soleergepiel, maar songs die rechttoe rechtaan gaan, weinig franjes hebben maar die oh zo belangrijke groove bezitten. Wat vooral opvalt is dat drummer Verbeuren zich ditmaal bijzonder weinig laat gaan in hoogstandjes, maar het vooral strak houdt. En ook Dane's stem krijgt een aparte vermelding, omdat hij zijn vocale capriolen achterwege laat en ook letterlijk geregeld een toontje lager zingt. Hier laat hij meer horen dat zijn stem verschillende registers aan kan en het klinkt nooit geforceerd, wat tijdens de begindagen van Nevermore wel al eens gebeurde. Eerlijkheidshalve dient gezegd dat er geen echte uitschieters zijn, maar aan de andere kant luistert dit album zo goed weg dat dit kleine euvel niet stoort.

Metal zonder al te veel franjes, met duidelijke knipogen richting pop en gothic, dat is wat 'Praises to The War Machine' is en het smaakt naar meer. Niet alleen Nevermore-fans gaan hier mee overweg kunnen, maar liefhebbers van potige melodieuze muziek in het algemeen kunnen dit ook best eens checken.

Meer over Warrel Dane


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.