Hoewel de laatste jaren de folkmetalscene bijzonder overbevolkt raakte met bands van bedenkelijk allooi, zijn er toch nog acts die de term hoog kunnen houden. Wanneer deze synoniem is voor bier en onnozelheid, dan zijn namen als Kampfar of Waylander duidelijk onbekend. Deze groepen waren al folk vooraleer het genre explodeerde, en zijn dat nog steeds – op de goede manier. Beste bewijs daarvan is deze keer 'Kindred Spirits', een loeiharde schijf van voorvechters Waylander.

 In een ver en grijs verleden was Waylander een van de eerste bands die consequent traditionele instrumenten gebruikte in hun composities. Geen wonder, want de melancholische Ierse volksaard leent zich daar bij uitstek toe. Sinds hun debuut 'Reawakening Pride Once Lost' hebben de heren dan ook elke keer uitstekende schijven afgeleverd, trouw aan hun principes. Misschien was 'The Light, the Dark and the Endless Knot' een tikkeltje minder, maar nu Waylander bij Listenable onderdak heeft gevonden, is het heilige vuur weer helemaal terug.

Geen beter bewijs dan 'Kindred Spirits', dat ongemeen hard uit de hoek komt met 'Echoes of the Sidhe': de dubbele basdrums razen heftiger dan ooit te voren en de gitaarlijnen zijn (naar folk metal normen) ongemeen snijdend. Nochtans blijven instrumenten als de tin whistle een groot deel van de koek opeisen, en die symbiose werkt opnieuw wonderwel. Die combinatie past de band trouwens consequent toe, wat met 'Lamh Dearg' of 'A Path Well Trodden' opnieuw een paar kleppers van tracks oplevert.

Net als vroeger weet Waylander overigens dat constant doorblazen geen goed idee is, en lassen ze links en rechts wat rustpunten in. Zo is 'Grave of Giants' een heerlijk melancholisch stukje traditionele muziek, met opnieuw een declamerende mannenstem over het geheel, iets wat de band trouwens al op elke schijf heeft gedaan.

Geen geinigheidjes, geen flauwekul en echte, pure folk metal: dat is waar Waylander nog altijd voor staat. Waarom zij slagen waar zovelen falen, is een raadsel, maar het staat wel als een paal boven water dat 'Kindred Spirits' een van de beste folkmetalschijven van de laatste tijd is.

Meer over Waylander


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.