William Shatner is zowel een performer als een criticaster die al drie decennia lang de wereld bejubelt en tegelijkertijd aan de kaak stelt. Met zijn asgrauwe, narratieve stem bekijkt Shatner het alledaagse leven door een ironische bril en stelt vragen waar geen antwoorden op zijn. Dat heeft geleid tot 'Has Been', een plaat die veel meer is dan een leuk potje stand-up comedy. Dankzij een subtiele muzikale omlijsting van nieuwe vriend Ben Folds, de man die met zijn 'Five' in de States stilaan een godenstatus benadert maar in Europa maar geen vaste grond aan voet krijgt, is dit schijfje een ware muziekparel! Laat als kers op de taart af en toe nog Joe Jackson de piano beroeren, Aimee Mann, Prad Paisley of zelfs Henry Rollins als gastvocalisten aanrukken en een solide muzikale basis is al zo goed als verzekerd.
De grote schuiven worden bij de eerste track meteen opengetrokken. William Shatner fluistert zichzelf de woonkamer binnen en bouwt langzaam maar zeker een gevoel van herkenning op door de tekst van 'Common People' van Pulp te scanderen. Dit mondt uit in een snelle, vrolijke versie van dit welbekende nummer. De volle muzikale kracht waarin deze eerste song eindigt, wordt in de elf daarop volgende niet meer benaderd. Shatner vervalt in intiem, mysterieus gefluister met zijn ruwe stem en een broze, geheimzinnige muzikale omkadering. Of dat nu om een meer kermisachtig gevoel gaat in het ironisch doemdenkende 'You'll Have Time' (dat weggelopen lijkt uit een Monty Python scène) of in het tierende, ritmisch opgeklopte 'I Can't Get Behind That', stem en muziek zijn perfect op mekaar afgestemd. In combinatie met die veelal gesproken teksten, is 'Has Been' dus een heel filmische plaat. Als achtergrondmuziek zou evengoed een donkere langspeelfilm kunnen opstaan. Het is echter des te leuker om de rare hersenkronkels van William Shatner op de voet te volgen en tegelijkertijd versteld te staan van de muzikale finesse die Ben Folds aan de dag legt. Deze gouden combinatie zorgt allicht voor één van de vreemdste releases van de afgelopen maanden.
Dat deze entertainer op het grote scherm reeds furore maakte, zullen titels als 'Starship of Free Enterprise' of 'Captain Kirk' allicht verklappen. De man wijkt bij deze wel af van de pulp van deze tv-serie, hoewel Shatner voor dit project begint met een cover van de gelijknamige groep. 'Has Been' presenteert een kleine drie kwartier hoge muzikale en lyrische kwaliteit. "Let's read a book before we meet / we can talk about while we eat", het zijn die eenvoudige maar leuke gedachtegangen die deze verteller meer geloofwaardigheid geven dan hij in al zijn bekendheid ervoor ooit heeft vergaard. Vergeet dus dat foute glitterpakje, die domme bliepjes en getransporteerde mensen, maar laat je langzaam wegglijden in de echte wereld van William Shatner.

Meer over William Shatner


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.