Wie dacht dat conceptalbums voorbehouden waren aan progrockgroepen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, zit er dik naast. Het beste bewijs is dat een bijzonder modern klinkende death/black band genaamd Winds of Plague zomaar eventjes een heus verhaal uit de mouw heeft geschud en daar een erg sterk plaatje rond heeft gebrouwd. Het kan dus nog steeds.

Winds of Plague is niet voor een gat te vangen en laat zich dus ook niet makkelijk catalogeren. De hoofdbrok van dit combo bestaat ontegensprekelijk uit extreem metaal. De frenetieke drumpartijen en de logge gitaarriffs zijn een mooi voorbeeld van death metal met lichte toetsen van een Behemoth erin vermengd. Dat wil zeggen dat de nodigegroove steevast aanwezig is. De zanger van dienst bedient zich dan ook van een hondsbrutale en kelderdiepe grafstrot waardoor dat effect versterkt wordt. Maar hij gaat evenzeer geregeld een meer schreeuwerige zangprestatie neerzetten, waardoor de band soms in het verfoeilijke deathcore-hoekje wordt gedrumd en dat is een grote vergissing. Wanneer Winds of Plague het gaspedaal stevig indrukt, wordt het geheel even razend als een volleerde black metalact, maar dan met een puike productie. En toch is er nog ruimte voor subtiliteit, dankzij het kundige gebruik van keyboardpassages, die het geheel niet alleen verteerbaarder maken, maar tegelijkertijd perfect een epische sfeer doen ontstaan die deze muziek de nodige afwisseling bezorgt. Wat wil dat concreet zeggen? Dat songs als het ├╝berpompende 'Forged in Fire' of het semi-melancholische, maar nog steeds alesverpletterende 'Our Requiem' spijkers met koppen slaan. Dat de toetsen voor een keer niet gebruikt worden als loze opvulling, maar wel degelijk een belangrijke rol spelen, maakt hier net het verschil. Dat de rest van de songs netjes zijn afgewerkt en een duidelijke kop en staart hebben, zijn kersen op de taart.

Met 'The Great Stone War' heeft deze beloftevolle act alweer een sterke plaat op het palmares staan. Brutaliteit met inzicht en de nodige dosis bombast en afwisseling maakt Winds of Plague een band om in het oog te houden.

Meer over Winds of Plague


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.