De beruchte dagen van de Scandinavische underground black metal zijn een beetje weggedeemsterd, maar meer naar het Oosten zijn die stelselmatig aan het opkomen. Met andere woorden: in het voormalige Oostblok duiken meer en meer rauwe black metalbands op die jaren hebben kunnen rijpen en daardoor – ondanks productionele tekortkomingen – de grimmige toon en sfeer perfect weten te vatten. Zo ook Witchcraft, dat niet alleen geluidsgewijs op 'Hegyek Felettem' sterk herinnert aan de oude dagen van Darkthrone of Mayhem, maar dat effectief creepy en pakkend klinkt.

Het eerste wat opvalt zodra 'Istentelen' het boeltje op gang trapt, is die zo kenschetsende stofzuigersound: de groezelige totaalklank, de snijdend scherpe gitaren, het gebruik van een flink pak echo op de krassende vocalen, … En toch is dit een hedendaags album en niet een overblijfsel van de vroege jaren negentig. Maar bedoeld grauwe klank of niet, het gaat om de songs en die zijn bij Witchcraft dik in orde. De band heeft lak aan trends en stromingen, gaat niet bovenmatig snel noch slepend te werk maar vat mits eenvoudige riffs en dito songstructuren de naakte essentie van black metal. Het geheel klinkt gemeen, grauw en duister en die groezelige klank werkt gewoon goed mee om dat alles een atmosfeer van authenticiteit te geven.

Melodie is behoorlijk ver te zoeken op 'Hegyek Felettem', maar die aanpak zonder enige opsmuk gaat de heren bijzonder goed af. Links en rechts zijn er chaotische lijnen die met wat fantasie solo's kunnen genoemd worden, maar aan het eind van de rit blijft het de riff die met de eer gaat lopen. Het duistere karakter van dit album is extra in de verf gezet dankzij het gebruik van de heren hun moedertaal (Hongaars). Misschien is het gewoonte, maar Slavische talen in krijsvorm klinken net dat tikkeltje griezeliger en diabolischer dan enige andere.

'Hegyek Felettem' is mogelijkerwijs niet de makkelijkste schijf om op te snorren, maar al wie echte black metal een warm (of is dat koud?) hart toedraagt, dient er goed aan dit aan een luisterbeurt te onderwerpen: 'Hegyek Felettem' is immers een van de meest pure old school black metalschijven in lange tijd.

Meer over Witchcraft


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.