Na verscheidene cd's met romantisch liedrepertoire en liederen van Wolf, Schumann, Brahms en Schubert, koos Werner Güra nu voor een componist die veel minder gekend is omwille van zijn liederen. Mozart schreef er – in vergelijking met Schubert – niet zoveel en de meeste van zijn liederen zijn gelegenheidswerken die gecomponeerd werden als geschenk voor vrienden, bij een afscheid, een verjaardag of een andere memorabele gebeurtenis. De selectie op deze cd is tamelijk representatief voor wat Mozart schreef en omvat zowel vroege als late werken. Ze worden aangevuld met een keuze uit enkele kleinere pianowerken.

De nadruk ligt in Werner Güras selectie van liederen vooral op meer romantische thema's. Zo gaan drie van de vier eerste liederen op de cd over afscheid en verdriet. Een mooie link naar bijvoorbeeld Schubert en de negentiende eeuw maar representatiever voor Mozarts oeuvre zijn liederen als het 'Lied zur Gesellenreise' of 'Der Frühling' dat in zijn opgetogen natuurtekening Haydns 'Die Jahreszeiten' lijkt te voorafschaduwen. Heel mooi is het lied 'Die betrogene Welt', zowel in de vrolijk-melancholische begeleiding als in Werner Güra's interpretatie, die heel sappig en nagemaakt dramatisch klinkt. Het gedicht – met een laatst strofe over hoe, nadat de protagonist eeuwige trouw heeft gezworen aan zijn liefje, hij toch er toch met een andere vrouw vandoor gaat en zijn liefje even snel iemand anders vindt – is typisch voor Mozarts keuze voor luchthartige, ironische of vrolijke teksten. Werner Güras slanke, verstaanbare interpretatie past deze liederen perfect. Zijn rijke tenorstem komt prachtig over in mooie liederen als 'Sehnsucht nach dem Frühling' of 'Abendempfindung'. Enkele meer bewogen mineur passages komen toch heel beheerst over, ook al boeten ze niets aan gevoeligheid in.

Christoph Berners 'Streicher' pianoforte bezit een volle klank met een warm laag register en een aanslag die steeds iets ronds blijft hebben. Een ideale keuze voor de bekende 'Fantasie' in d mineur KV397, waar Berner probleemloos in staat wordt gesteld zowel het lichtvoetige als het (nooit overdreven) dramatische karakter van Mozarts fantasie naar voren te brengen. Even opvallend is de erg chromatisch gekleurde 'Kleine Gigue' KV.574, dat de luisteraar voortdurend op het verkeerde been zet met verrassende accenten en ritmische aardigheidjes. Ook in een betrekkelijk eenvoudige liedbegeleidingen vindt Mozart toch steeds aardigheidjes, zoals de leuke figuraties in 'Dans un bois solitaire'.

Werner Güra staat zoals altijd garant voor boeiende en prachtige liedinterpretaties en bewijst dat Mozart ook als liedcomponist niet onderschat hoeft te worden. De combinatie met pretentieloze maar elegante klavierstukjes zorgt voor een gevarieerde beluistering.

Meer over Wolfgang Amadeus Mozart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.