Het kan verkeren: net wanneer de overgrote meerderheid van de metaalminnende gemeenschap ervan overtuigd is dat het female fronted genre zijn beste tijd heeft gehad, komt het Duitse Xandria zomaar eventjes met een loeier van een schijf aanzetten! De band bestaat ondertussen al geruime tijd, maar bleef op de voorgaande platen altijd steken in goede bedoelingen. Ofwel was het songmateriaal te generisch, ofwel was de zang relatief zwak. Het is bijzonder mooi om te horen dat ze die euvels deze keer hebben aangepakt, en een plaat hebben afgeleverd die netjes hengelt naar de titel van opvolger van Nightwish.

Het grote verschil met vroeger is dat Xandria tegenwoordig resoluut de kaart van bombast en stevigheid trekt, daar waar voorheen te vaak werd gebalanceerd op het randje met gothic rock. Dat is allemaal weg, en wie nog twijfelt aan de potigheid van de band, doet er goed aan 'A Prophecy of Worlds to Fall' of 'Valentine' te horen: de gitaren raggen en rammen lekker door, Xandria gebruikt meer dan ooit dubbele basdrumroffels, en de overdadige keyboardlijnen geven het geheel een grandeur die smaakt naar meer. Dat agressieve tintje zetten ze overigens vaker door, zo ook in het behoorlijk gemene 'Soulcrusher', dat links en rechts neigt naar death metal! Sterk van een band in een genre waar kritikasters van beweren dat het geen spreekwoordelijke ballen heeft.

Maar de grootste troef van Xandria moet nu wel zangeres Manuele Kraller zijn. Niet alleen zingt ze perfect operagetinte stijl, ze doet dat met overtuiging en kracht. Het valt soms niet moeilijk om de vergelijking te trekken met Tarja Turunen (ex-Nightwish), maar dat is geen punt van kritiek, aangezien die band de laatste tijd verdrinkt in pretentieuze onzin met een fletse zangeres. Dan brengt Kraller het er een stuk beter vanaf, en het is een waar plezier om ze haar strot open te horen trekken, zeker wanneer ze zichzelf begeleidt in breedse koorstukken.

Met 'Neverworld's End' heeft Xandria bewezen dat ze wel degelijk in staat zijn om een pakkende en afwisselende schijf klaar te stomen binnen een genre dat doodgebloed leek. Het album heeft alles om liefhebbers van bombast, grandeur en vrouwelijke topzang aan te spreken, en dat is precies wat de dokter voorschreef!

Meer over Xandria


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.