Opgelet voor wie op basis van de hoes nog platen koopt: de getekende tatoeage op dit debuutschijfje van Yes Boss met anker, blondines en vlammen mag niet geplaatst worden bij een zoveelste surf-, rock'n'roll-bandje. Dit duo uit Leeds maakt wel snedige, blanke hiphop die in de traditie van een band als The Streets voorzien is van zowel erg gevatte teksten als erg hippe, elektronische ritmen met veel aanstekelijke samples. De vergelijking met eerder genoemde band is zelfs erg groot, ware het niet dat Yes Boss iets meer teruggrijpt naar het puur ritmische en vocale en de klemtoon ligt op het heerlijk vuile dialect van woordmeester Noah.

'Look Busy' braakt blanke hiphop die rechtstreeks uit de straat stamt. Zowel agressie als intelligentie liggen vervat in teksten die de maatschappij voortdurend aan het wankelen brengen. Wat te denken van de stoere, anti-establishment woorden van het nummer 'Indie Kids', dat hypes van Franz Ferdinand tot Wu Tang Clan tot een grote luchtbel uitroept? Wat de muziek van Yes Boss echter zeker even groot maakt, zijn de stevige, verkapte beats en samples afkomstig van Gavron. Getuige hiervan is het instrumentale buitenbeentje als bonus dat met stevige breakbeats, een geweldige opbouw en de nodige melodieuze viooltjes een heuse dansvloervuller is.

Dit schijfje opent alvast erg vlot met 'Meet the Boss', een anthem waarbij gitaarsamples samen met bitsige slang-raps voor de nodige power zorgen. Kracht en kordaatheid zijn de grote troeven van dit duo. Zo is het door raggaritmen voortgestuwde 'Troublin'' met zijn subtiele viooltjes een heus meesterwerk. Het onverwijlde hoogtepunt van de cd is echter 'Tongues in Knots'. Samen gezongen refrein, stevige synthpartijen en overtuigende breakbeat-ritmes zetten de woordwaterval stevig wat kracht bij en maken van dit nummer een pracht van een hit. Dertien songs lijkt misschien een beetje overmoedig, maar catchy ritmen en het beperkte, maar het juiste gebruik van melodieën en bijgeluidjes houdt Yes Boss scherp.

'Look Busy' blaast niet enkel een ruimdenkend muziekluisteraar met gemak omver, maar ook nieuw leven in een soms erg stoffig genre, hiphop. Zonder echt hoeven te spreken over de nieuwste hype, is een hitgevoelig nummer als 'Tongues in Knots' toch een aardige stap om deze groep erg groot te maken.

Meer over Yes Boss


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.