Het is een raadsel wat de laatste twee-drie jaar in het vaderlandse grondwater zit, maar het staat als een paal boven water dat er verdacht veel aanstekelijke tot uitstekende bands van eigen bodem de kop opsteken. Zo ook dit Your Highness, wat misschien onder een wat pretentieuze naam gebukt gaat, maar op basis van dit kleinood dat stempel best wel eens kan verdienen. Immers, een smakelijke lap opzwepende sludge/stonerrockband gemengd met wat Mastodon-invloeden kan niet slecht zijn.

'Cults 'n' Cunts' (geweldige scheve titel, overigens) mag hoop en al een half uur de trommelvliezen teisteren, op die tijd is duidelijk dat de heren goed op dreef zijn. De gitaren mogen flink doorsjezen en klinken lekker grommend. Links en rechts doet het geheel zelfs wat denken aan de wat gruizige distortion van bands als Entombed. Ook de opgefokte semi-bluesgebaseerde gitaarpartijen leiden in die richting, maar dankzij opvallende dubbele gitaarharmonieën en afwijkende melodieën vallen ze niet te snel in geijkte paden. Waarvoor hulde, overigens.

Vocaal gesproken is het heerlijk rauw en ongepolijst, maar zo hoort het ook bij de energiebom die dit plaatje is. Your Higness duwt vanaf het begin het gaspedaal behoorlijk in en hoewel het tempo misschien niet constant superhoog ligt, gaat het hem eerder om de hoeveelheid energie die het geheel losweekt. Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op wat het is dat deze act zo verdraaid goed kan, maar het staat vast dat 'Cults 'n' Cunts' op gezette momenten het ideale plaatje is om ongehinderd loos op te gaan. Het album werkt als een ophitsende cocktail van lef en lompheid (vooral op vlak van ongepolijst muziek maken) en dat raakt nu eenmaal een gevoelige snaar. Niet alle nummers zijn even memorabel, maar eens een luisteraar het gevoel krijgt als zou een song wat minder zijn, is de volgende daar om dat mindere momentje weg te vegen.

Your Highness heeft nu al een puik werkstukje afgeleverd, maar er zit hoorbaar meer in. Dat wil dan ook zeggen dat vanaf nu reikhalzend mag uitgekeken worden naar een vervolg, in de hoop dat de heren hun enthousiaste aanpak schaamteloos verder zetten en vooral hun eigen ding blijven doen.

Meer over Your Highness


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.