Enkele jaren geleden kwam BBC Music Magazine op het lumineuze idee om een kinderjury hun favoriete versie van Prokofievs ‘Peter en de Wolf’ te laten kiezen. De goedkoopste versie haalde het. Niet dat kinderen zich daar wat van aantrekken, maar voor de Naxosopname had men als verteller Barry Humphries kunnen strikken, in zijn glansrol van Dame Edna.

Het is niet denkbeeldig dat in een gelijkaardige contest voor ‘Carnival of the Animals’ YouTuba met de eer zou lopen: verteller Ian McMillan houdt er een quasi plechtige woordkeuze en vertelstijl op na, in een komisch klinkend aller-Brits Engels, die het jonge volkje moet aanspreken. Tevens versterkt de bezetting bestaande uit euphonium, trombone en bastuba (naast de voor dit werk onmisbare piano) de ontspannen en licht humoristische sfeer van het verhaal. De statige ‘March of the Royal Lion’, de bijna melancholische bastuba van Chris Bearman in ‘The Tortoise’ of het log dansende karakter van de sound van collega Chris Dennis in ‘The Elephant’ en de zinderende finale zeggen genoeg over de veelzijdigheid van dit kwartet. Het daaropvolgende ‘Jungle Book’ gaat op hetzelfde elan verder. Men zou al vlug vergeten dat het schijfje funky begon met het anderhalve minuut durende ‘Rock Bottom’, toch geen evidentie om op een bastuba zo’n gerichte effecten te creëren. Het driedelige ‘Charlie & the Chocolate Sweet’ klinkt dan weer erg ontspannen, vooral in het overbekende ‘The Candyman’.

Achter de humor schuilen vier oud-studenten van het Trinity College of Music. In 2008 waren ze het allereerste zwaarkoperensemble ooit dat de eerste prijs wegkaapte op de prestigieuze Philip Jones Brass Ensemble Competition. ‘Carnival’ is nochtans gespeend van zelfs de kleinste muzikale pretentie en gaat ten volle voor het speelplezier, in dikke klodders als stoofvleessaus bij een bakje frieten. Laat de fun echter geen misleiding zijn, dit is vakmanschap vol liefde en toewijding. Voor jongeren van 7 tot 77 jaar.

Meer over YouTuba


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.