Wie bij een treffen tussen twee percussionisten denkt aan een explosief orgie van ritmes en drumgeroffel komt bij deze release zwaar bedrogen uit. Natuurlijk, wie het genre een beetje opvolgt weet dat bij deze twee heren het begrip 'percussie' zeer wijd moet worden geïnterpreteerd. Z'EV en Jason Kahn zijn dan ook twee  lang meedraaiende muzikanten wiens muzikale experimenten ruim zijn gedocumenteerd op prestigieuze labels als Touch, Die Stadt, Soleilmoon, For 4 Ears en Creative Sources om er slechts enkele te noemen. Deze release bevat het resultaat van hun eerste muzikale ontmoeting: een dubbele Zwitserse date in april van 2009.

'Intervals' bevat twee lange sfeervolle improvisaties die allebei ruim de twintig minuten overschrijden en waarop het heerlijk wegdromen is. In deze broeierige geluidscollages is het vaak raden naar wat de bron van het geluid is, voor zover dat van belang is voor de luisterervaring. Niettemin is geluid te herkennen van allerlei metalen voorwerpen, cimbalen en gongs die worden bespeeld maar even goed tegen mekaar worden gewreven en geschuurd en opzettelijk worden neergesmeten. Galmende klanken zwellen aan en nemen weer af, uit een synthesizer gegenereerd gebrom duikt op in de achtergrond en wordt vergezeld van of afgewisseld door gesis of gezoem. Soms schuiven meer geprononceerde en daardoor herkenbare percussieve excursies naar de voorgrond en worden de collages iets volumineuzer maar het wordt nooit apocalyptisch.

De sfeer is onheilspellend maar nooit rechtuit spookachtig. Het is veel eerder introvert, wat desolaat misschien en met momenten zelfs delicaat. Dat komt doordat beide heren secuur tewerk gaan en nooit gratuit de geproduceerde klanken te grabbel gooien of in een spiraal van opbod het geluid volstapelen met herrie. Integendeel zelfs, het duo neemt ruim de tijd om nieuwe klanken te introduceren en deze grondig te exploreren. Het resultaat is dan ook een heel organisch aanvoelend totaalgeluid met oor voor nuance, klankverschuivingen en evolutie. Het is ook knap om te horen hoe beide muzikanten naar mekaar luisteren en de ene nooit de andere probeert te overklassen of weg te spelen. Het getuigt bovendien van durf dat ze, gezien dit hun eerste treffen is en dan ook nog eens live voor publiek, kiezen voor zo'n subtiele aanpak en zich bijvoorbeeld niet wegstoppen achter een veiligere, voller gepropte geluidsmuur.

De concerten zijn kwaliteitsvol opgenomen, wat in dit genre niet evident is en bijgevolg is 'Intervals' een zeer mooie weergave van een ontmoeting tussen twee meesters in de experimentele muziekscène

Meer over Z'ev & Jason Kahn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.