Dat het niet altijd bruut geweld hoeft te zijn, bewijst deze keer een act als Zombi. 'Apart' is een etiket dat netjes op dit duo past, aangezien de heren in een tijdperk (én label) van stevige gitaren er resoluut voor kiezen om muziek te maken met quasi enkel drums en toetsenpartijen. Alsof dat nog niet genoeg was, blijkt ook een stem te ontbreken. Gelukkig slaagt Zombi erin om de sferische klanktapijten van 'Spirit Animal' als etherische vliegende tapijten het zwerk in te sturen, met de luisteraar als nietsvermoedende passagier.

Hoewel dit album hoop en al vijf tracks kent, wil dat niet bepaald zeggen als zou dit een korte plaat zijn, integendeel. Zoals een goede sfeerschepping betaamt, duurt het allemaal even vooraleer de puzzelstukjes netjes op de juiste plaats vallen. Het leidt geen twijfel dat de heren invloeden van filmmuziek tot de hunne rekenen, want bij het beluisteren van deze songs duiken zonder al te veel problemen hele scènes op voor het geestesoog. Op bepaalde momenten klinken de keyboardpartijen bijzonder poppy en nergens wordt echt tegendraads gewerkt. Wat niet betekent dat dit platte commercie is, natuurlijk. Het oor en oog voor compositie zit gewoon lekker snor. Thematisch gesproken zijn er drie stukken: het eerste deel wordt gevormd door 'Spirit Animal' en 'Spirit Warrior', het tweede door 'Eartly Powers' en 'Cosmic Powers' en tenslotte is er afsluiter 'Through Time'. Het geheel zit even netjes in elkaar als een intricate puzzel van een duizendtal stukjes en eens de geest is ondergedompeld in dit bad van melodie is het verdraaid lastig om te ontsnappen. Dat gezegd zijnde: dit is geen easy listening, aangezien het nodig is om dit werkstuk als een geheel deftig te beluisteren. Als achtergrondmuziek mist dit zijn doel, en maar goed ook.

Bevreemdend, escapistische, mystiek en een beetje buitenaards: een handjevol termen die Zombi best kunnen typeren. Wie geen muzikale durfal is, blijft hier maar best uit de buurt.

Meer over Zombi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.