Zonaria wist met zijn debuut 'Infamy And The Breed' aan de wereld te tonen waartoe een jonge, talentvolle Zweedse death metalband in staat was: het album bevat een razende mix van melodieuze en donker atmosferische death metal à la Hypocrisy. De band werd in 2002 door frontman Simon Berglund (gitaar en vocalen) opgericht samen met tweede gitarist Emil Nystrom. Beiden waren toen slechts 15 jaar oud en vorig jaar kwam 'Infamy And The Breed' uit bij Pivotal (Skyfire, Blinded Colony). De Zweden wisten de aandacht van Century Media te trekken en anno 2008 staan de heren er met een opvolger, die dan nog eens geproducet is in de legendarische Studio Fredman, uiteraard door Fredrik Nördstrom (At The Gates, Dark Tranquillity, Dimmu Borgir, In Flames, Soilwork). De vraag restte echter nog of en hoe de heren hun stijl hebben ontwikkeld.

Ontwikkeld maar niet geperfectioneerd is het antwoord, maar dit is al voldoende als een mens weet wat hem te wachten staat op 'The Cancer Empire': laaggestemde gitaren, lekkere deathgrunts, demonisch raspend geschreeuw en een solide, lekkere bas- en drumbasis brengen heerlijke melodieuze, atmosferische blackened death metal met de nodige lyrische misantropie. 'Slaughter Is Passion' zet in met bombastische keyboards, verplettert met zijn logge, Oosterse introriff en opent de hemels met het fantastisch melodieuze refrein dat trekjes vertoont van de nieuwe symfonische stijl van Dimmu Borgir. Naast melodieuze- en Zweedse death metal is er dus een fris element dat erbij komt kijken en dat is het bombastische van de voornoemde Noorse extreme metalband. Dit uit zich vooral in de klassiek getinte keyboards, al zijn die op andere momenten evenveel futuristisch/atmosferisch zoals in de muziek van Hypocrisy. Ook de riffs vertonen hier en daar een knipoog naar de twee groepen. Zonaria heeft zoals iedere band dus zijn invloeden, maar de leden slagen er wel in om een eigen identiteit te scheppen op 'The Cancer Empire'. De productie van Nördstrom is zeer stevig als altijd, het schrijfmanschap van Berglund is van hoge kwaliteit en dat dit laatste niet op ieder moment kan bereikt worden is dan ook geen probleem, want ondanks hun leeftijd biedt deze Zweedse band gewoon goede kwaliteit aan melodieën, riffs, keyboards en de coëxistentie van deze elementen.

Zonaria zet de kwaliteit van zijn debuut verder: dit is aanbevolen spul voor fans van een stevige portie death metal met donderende melodieën, black metalinvloeden en een sterk aanwezige keyboardsfeer.

Meer over Zonaria


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.