Kwadratuur interview

Ieperfest, het mekka voor liefhebbers van punk, hardcore en zwaar, snel gitaarwerk, mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. En om dat te vieren, heeft achterliggende organisatie vzw Vort'n Vis veel bloed, zweet en tranen verloren om het jubileum met een monsterlijke affiche te verrijken. Daar zijn ze dan ook geweldig in geslaagd, want drie dagen lang is het prijs. Programmator Bruno Vandevyvere geeft tussen de drukte even een schets van verleden, heden en toekomst. Laat dat bloed en zweet dus nog maar even stromen!

Alvast gefeliciteerd met jullie 20 jarig bestaan. Kunnen jullie het allemaal een beetje vatten? Allicht nooit gedacht dat het zo zou uitgroeien?

Dat kun je zo wel stellen ja. Door elk jaar weer creatief te boeken en een goeie mengelmoes van hardcore en aanverwante genres te programmeren, is Ieperfest erin geslaagd om anno 2012 wereldwijd het langstlopende festival te zijn in z’n genre. Een heuse prestatie waar alle medewerkers zeer trots op zijn!

Terecht! We zullen even beginnen bij het begin. Wat kunnen jullie kwijt over het ontstaan van Ieperfest en de eerste edities? Misschien ook iets over de aanverwante H8000 scene?

De eerste editie vond plaats op 5 en 6 september 1992. Over 2 dagen speelden toen een 14-tal bands. De organisatie was een coöp tussen Vort’n Vis en Ed GLR. Het jaar daarop werd geen initiatief genomen voor een vervolg, dus was het wachten tot 1994 toen toenmalig VnV medewerker Hans SMR er een vervolg wou aan breien. Sinds dan vonden alle edities plaats de 2e helft/eind augustus. Als medeoprichter en verantwoordelijke voor de optredens binnen Vort’n Vis was ik ook van meet af aan betrokken bij de organisatie van het festival. Sinds 1996 ben ik de eindverantwoordelijke van de programmatie. Bands die in de beginjaren het mooie weer maakten waren – voor velen tot de verbeelding sprekende namen als – ABHINANDA, ACME, BLINDFOLD, CHOKEHOLD, CONGRESS, FABRIC, FEEDING THE FIRE, NATIONS ON FIRE, REFUSED, SPIRIT OF YOUTH, SWING KIDS, en ga zo maar door.
Ieper is het kloppende hart van de H8000 scene. Daar is het voor quasi alle bands begonnen. Vort’n Vis was een ideale hang-out, plaats om te repeteren, op te treden, etc. Ieperfest vs H8000 hebben steeds een symbiotische werking op mekaar gehad: wat goed was voor de bands, was goed voor Vort’n Vis, Ieperfest, de betrokken labels als Genet, Goodlife, Sobermind etc. Zo is de boel beetje per beetje gegroeid. Veel bands en individuen zijn in de loop der jaren de revue gepasseerd, maar Ieperfest (en ook Vort’n Vis) zijn een constante factor die jaar na jaar blijft groeien.

Inmiddels zijn jullie uitgegroeid tot een heuse legende. Er wordt zelfs gesproken over het grootste hardcorefestival van West-Europa?

Het grootste weet ik niet, dat hangt ervan af hoe je het bekijkt en wat je precies als hardcorefestival bestempelt. Wat wel een feit is, is dat Ieperfest zeker en vast het langstlopende hardcore festival is wereldwijd. Veel festivals van heinde en verre zien het als een soort referentiekader waar ze zich aan kunnen spiegelen. Je hoort al eens zeggen dat iedere zichzelf respecterende Europese hardcore liefhebber toch minstens een keer Ieperfest moet bijgewoond hebben. Met deze 20e editie ervaren we meer dan ooit de interesse uit alle hoeken van Europa. We verkochten reeds tickets aan meer dan 25 verschillende nationaliteiten. Ondanks het slecht weer tot half juli loopt die ticketverkoop uiterst vlot. Het ziet ernaar uit dat we met deze jubileumeditie alle records zullen breken, wat ons natuurlijk zeer tevreden stemt!

Spreekt voor zich, maar je hebt er misschien ook wat aanleiding toe gegeven. Jullie naam is immers wat gewijzigd. In vergelijking met enkele jaren geleden is de term ‘hardcore’ uit de titel verdwenen. Op de lijvige affiche van dit jaar staat weer thrash, zelfs een death metal crossoverband als Bolt Thrower? Is het een bewuste zet dat jullie de deuren openzetten naar aanverwante genres? Leidt dat niet een stuk tot gezichtsverlies?

Ieperfest blijft in de eerste plaats een grassroots hardcore festival, laat daar zeker en vast geen twijfel over bestaan. We zijn echter een open minded organisatie en hebben dan ook steeds bands uit aangrenzende genres uitgenodigd. Sinds we in 2008 met een marquee stage begonnen, kregen we nog meer mogelijkheden om de programmatie nog wat te verbreden. BOLT THROWER stond al ettelijke jaren op ons verlanglijstje. Het is een topper in hun genre en qua ingesteldheid en aanpak staan ze zeer dicht bij waar Ieperfest voor staat. In dat opzicht lijkt mij het dan ook een logische keuze om hen te programmeren.

We spreken inderdaad kortweg over Ieperfest, maar ons logo met HARDCORE in koeien van letters tussen Ieper en Fest liegen er niet om, of toch?!

Toch lijken ook niet alle genres even goed te werken. Met thrash is bijvoorbeeld alles toch niet altijd koek en ei. Naar het schijnt heeft Exodus het vorige editie stevig verkorven? Ging het enkel maar om het promoten van het eten van vlees?

Zoals reeds gezegd proberen we steeds een grote variëteit aan bands te boeken. EXODUS was daar een voorbeeld van. Hun gedrag was allesbehalve. Ze hebben ons als organisatie maar ook veel fans zwaar teleurgesteld. Het viel te proberen, maar liep anders dan we wensten. Geen erg, les geleerd en op naar een volgend experiment. Dit soort euvels zijn gelukkig eerder uitzondering dan regel. De meeste bands weten vooraf ook wel waar ze aan beginnen en zijn blij dat ze ook voor een uitgesproken hardcore publiek hun ding kunnen doen.

Over huidige editie dan – tevreden van het aanbod? Met Agnostic Front en SOIA hebben jullie de top van de hardcorescene kunnen strikken, oudgedienden Mucky Pup staan zelfs op de planken (en lieten twee jaar geleden op Graspop al veel indruk na!). Wie hadden jullie nog graag op het verjaardagslijstje zien staan?

Het programma van Ieperfest 2012 is het resultaat van 11 maanden keihard werken. We zijn uiterst tevreden met de uiteindelijke bill, ongetwijfeld de beste die we ooit hadden. De appreciatie bij het publiek en de voorverkoopcijfers liegen er dan ook niet om. Het hele jaar door zijn we in contact met enkele honderden bands en bookers. Daar houden we uiteindelijk slechts 68 stuks van over (waarvan 4 op het prefest op donderdag 9 augustus). Onze middelen zijn beperkt dus we weten hoe ver we kunnen gaan. We proberen al een 8-tal jaar om HEAVEN SHALL BURN – die ten andere goeie vrienden zijn – te pakken te krijgen voor hun 3e Ieperfest passage. Elk jaar komt er iets tussen, dus hopelijk wordt 2013 eindelijk het jaar van hun grote rentree! Bands als AS I LAY DYING, BOYSETSFIRE, CAVE IN, CRO-MAGS, CULT OF LUNA, DEATH THREAT, DRI, GOOD RIDDANCE, HATEBREED, HIGH ON FIRE, JOB FOR A COWBOY, KILLSWITCH ENGAGE, LAMB OF GOD, NEUROSIS, RINGWORM, SLAPSHOT, SUICIDAL TENDENCIES, SUICIDE SILENCE (en zo veel meer!) stonden nooit voorheen op Ieperfest. Deze willen we zeker ooit es op de bill krijgen. En daarnaast zijn er ettelijke top acts die we in de loop der jaren al een keer (of meer) over de vloer kregen en die we met plezier weer zullen begroeten.

Prima, dan doen we er gewoon toch nog 20 jaar bij ...? Het merendeel van de bands weet de weg naar Ieper inmiddels natuurlijk. Is er in sommige gevallen ook een soort van “blij wederzien”? Merk je dat achter de schermen hard?

Ja, uiteraard. Sommige bands beginnen hun tour op Ieperfest, andere eindigen er. Voor nog andere is het maar een doorpassage op een langer traject doorheen Europa. Ieperfest is een ideale plaats om vrienden terug te zien en om nieuwe te maken. Dat zien we zowel bij bands als bij bezoekers jaar na jaar opnieuw. Door de jaren heen zijn de menselijke contacten die we uitbouwden dan ook hetgeen we zelf het meest koesteren …

Ieperfest is dan ook veel meer dan een muziekfestival. Geef eens even uitleg bij de OVAM Groenevent Award en jullie NGO pollicy.

Vanaf de allereerste edities heeft Ieperfest een 100% plantaardige aanpak vooropgesteld - dat is ten andere ook duidelijk te zien op de affiche van 1992. Afvalpreventie was toen nog minder aan de orde. Wij hadden de ideeën wel al, maar de tijd was er nog minder rijp voor en met minder bezoekers maak je uiteraard ook minder troep. Hoe groter we werden, hoe meer we onze impact op het milieu gaan bestuderen en bijschaven zijn. Elk jaar zit de organisatie een stukje strakker en groener in mekaar, dit zowel in het voorkomen als het verwerken van afval. Door de plantaardige aanpak hebben we ten andere een grote voorsprong op veel andere festivals. Want zoals algemeen geweten zijn vlees- en zuivelconsumptie uiterst negatief voor de ecologische voetafdruk …In 2010 en 2011 werden we door de Vlaamse overheid beloond met een Groen Event award, respectievelijk voor de outdoor zomer- en indoor wintereditie.
NGO’s leveren een belangrijke bijdrage aan een mens- en diervriendelijker/bewuster maatschappij. We vinden het dan ook onze taak om elk jaar een aantal NGO’s uit te nodigen om er hun ding te laten doen. Dit resulteert telkens weer in een grote appreciatie, dit zowel van een deel van het publiek als van de betrokken organisaties.

Er zal allicht ook een plekje voor Sea Shepherd voorzien zijn, al is het maar omdat Ignite van de partij is...

Sea Shepherd is de jongste jaren een vaste waarde geworden op Ieperfest. Het is een organisatie die baanbrekend werk levert in de strijd tegen de nodeloze jacht op zeezoogdieren. Elk nuchterdenkend persoon die beeldmateriaal over hun spraakmakende activiteiten zag, zal dit beamen. Dus ja, zeker en vast, én van harte. Daar heeft de aanwezigheid van Zoli IGNITE zelfs helemaal niks mee te maken. Voor de organisatie is hij uiteraard wel een prima uithangbord om nog meer mensen warm te maken voor de goeie zaak.

Verder houdt het na augustus niet op. Jullie staan met Vort’n’Vis aan de vooravond van veel verbouwingen?

Dat klopt. Het oude gebouw gaat compleet tegen de vlakte. Let wel, dit is een andere plaats dan waar de eerste festivals en menige andere legendarische show plaats vonden. Er zijn te veel kosten aan het huidige gebouw (vooral door stabiliteitsproblemen) en ook de inrichting is niet meteen wat we willen. Daardoor opteren we om ineens opnieuw te beginnen, tabula rasa! Dit nieuw gebouw zal massa’s poen kosten. We krijgen financiële steun van stad Ieper, de provincie West-Vlaanderen (H8000!) en de Vlaamse overheid. Daarnaast zijn we ook zelf naarstig aan het sparen. De opbrengst van het pre-fest op donderdag 9/8 gaat integraal naar de verbouwingswerken. Tevens loopt er een oproep om 1000 sympathisanten te vinden die elk 100 euro sponsoren. Naar analogie met de Menenpoort (een monumentaal herdenkingsmonument voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog) om de hoek, wordt de naam van elke persoon of organisatie vereeuwigd in het nieuwe gebouw. Dat lijkt ons een leuke manier om onze dank te betuigen.

Meer over Bruno Vandevyvere (Ieperfest)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.