Kwadratuur interview

Het Australische DZ Deathrays doet waarschijnlijk bij weinig mensen een belletje rinkelen, maar hun party thrash metal blijft aan de ribben plakken. Hoogtijd dus voor de band om, na een zeer geslaagd optreden in de Muziekodroom in Hasselt, enkele vragen te beantwoorden.

Hoe is jullie eerste passage in België jullie bevallen?

We vonden het geweldig, spijtig genoeg hadden we niet echt veel tijd om rond te kijken in Hasselt, maar door de stad rijden was heel aangenaam. We zouden er graag meer tijd spenderen en een paar steden kunnen bezoeken.

Jullie beschrijven de nummers als ‘party thrash’, wat houdt dat eigenaardig genre precies in?

We begonnen de groep met de bedoeling om op house parties te spelen. De muziek die we maken is een soort thrashy punk rock, we willen de ultieme feest band worden. Het is eigenlijk gewoon heel heftige disco (lacht). Onze grootste invloeden zijn bands als The Bronx, DFA1979 en Soulwax, tot elektronische duo’s zoals Justice. We luisteren naar zoveel verschillende soorten muziek dat het moeilijk is om onze invloeden toe te wijzen aan maar een paar namen. De meeste groepen die we goed vinden beïnvloeden ons op de één of andere manier.

De meeste bands die gewoon willen feesten, krijgen niet de kans om door Europa te touren. Wat maakt DZ Deathrays zo speciaal?

In het begin wilden we helemaal niets te maken hebben met managers of boekers die toch nooit antwoorden. Als groep is die afwijzing heel pijnlijk. We hebben alles natuurlijk laten verlopen en de shows aangenomen die we aangeboden kregen totdat we een degelijk netwerk uitgebouwd hadden. Dat netwerk is over de voorbije drie jaar sterk uitgebreid en nu hebben we steun in ons thuisland Australië en in Europa.

Jullie zijn met twee en toch slagen jullie erin om een bombastisch geluid te creëren.

Het draait allemaal om de dynamiek in de structuren van onze nummers. Sommige delen klinken heel luid, terwijl andere eerder smooth of net rauw klinken. We houden van de uitdaging om met twee personen dynamiek heel effectief toe te passen in onze muziek. Samples gebruiken we nooit en we proberen het zo natuurlijk mogelijk te houden. We gebruiken hiervoor meerdere versterkers en creëren live verschillende lagen en loops met gitaarpedalen. Wanneer we één element wegnemen uit een nummer opent dat vaak deuren om er nog meer mee te doen. Alles komt uiteindelijk neer op dynamiek en hoe die te gebruiken.

Speelt de Belgische muziekscene een grote rol voor de band?

Ik ben een gigantische Soulwax fan. Ik hou van al hun werk als muzikanten en als dj’s, ze hebben ook enorm veel betekend voor muziek in het algemeen. Over The Subs hebben we al veel gehoord maar voorlopig hebben we nog niet de kans gehad om ze live te zien.

Al die artiesten spelen elektronische muziek.

We houden evenveel van elektronische muziek als van punk. Ik vind dat al die (Belgische) bands een soort crossover maken tussen elektronica, punk, rock,.. DZ Deathrays is een live band, maar we halen inspiratie uit de manier waarop elektronische muziek geproduceerd wordt en proberen een paar van die technieken in onze muziek te verwerken. Om dat ook live te brengen is een uitdaging. Het is geweldig wanneer je live gitaargeluiden kan maken die meestal in een studio geproduceerd worden.

Wat is het grootste verschil tussen spelen in Europa en spelen in Australië?

Het grootste verschil zit in het aantal zalen waar je terecht kan in Europa en hoe goed ze hier voor je zorgen. We kunnen eeuwig in Europa touren en toch zal er in elke stad één iemand zijn die ons wil opvangen en eten geven. Tenzij een groep zalen van 1000 man uitverkoopt, vind je zo een gastvrijheid niet in Australië. Ook cultureel zijn er grote verschillen, in Europa gaan mensen zelfs naar shows met alleen de bedoeling om nieuwe muziek te ontdekken, bij ons moet je al bekend zijn voordat mensen naar een optreden komen kijken. In Europa verkopen we ook veel meer merchandise (lacht).

Als je met één band zou kunnen touren, met wie zou het dan zijn?

Voor mij, Soulwax. Ik hou van de manier waarop zij hun shows samenstellen en er zo een gigantisch feest van kunnen maken als live band en als dj’s. Het zou cool zijn om zo een tour te doen.

Wat vinden jullie van streaming diensten zoals Spotify en Pandora?

Om eerlijk te zijn zitten we niet op die diensten, daarvoor zijn we gewoon te lui. Er zijn tegenwoordig zoveel mediums om je muziek beschikbaar te stellen dat je erin kan verdwalen. Het kost ook ontzettend veel tijd om die allemaal up-to-date te houden. Ik vind het wel aangenaam als ik een album kan luisteren alvorens ik beslis het te kopen, dus deze nieuwe media’s zijn een aanwinst, maar als ik er echt van hou wil ik nog altijd het album kunnen kopen.

Jullie werken momenteel samen met vier verschillende labels, is dat niet een beetje chaotisch?

Het is eigenlijk minder chaotisch dan je zou denken. Iedereen zit op dezelfde golflengte qua releases en omdat ze allemaal werken aan een ander formaat (cd’s, lp’s,.. (WVM)) of uitgave trapt niemand elkaar ooit op de tenen. Als één label wat persaandacht krijgt is het goed voor alle vier. We laten het gewoon over aan hen en de labels werken samen, dat is verfrissend om te zien.

Meer over DZ Deathrays


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.