De dubbele verjaardag van Gustav Mahler wordt op alle internationale podia uitgebreid gevierd, zo ook in Brussel. Met Michael Tilson Thomas was Amerika’s grootste Mahleriaan in BOZAR te gast. Samen met zijn San Francisco Symphony bracht hij een fijnzinnige lezing van de zesde symfonie.

Sinds 2004 is Michael Tilson Thomas bezig met een integrale opname van de muziek van Mahler. Vorig jaar werkte hij zijn cyclus af met liederen voor orkest gezongen door Thomas Hampson en Susan Graham en dit jaar komt de complete box uit met alle opnames. De critici lieten zich zeer waarderend uit over de verschillende uitvoeringen, die ook een aantal Grammy Awards wonnen. Er kan gesteld worden dat deze Mahlercyclus de San Francisco Symphony als orkest een meer internationale allure heeft gegeven. Zonder twijfel heeft ook Tilson Thomas zelf, die er sinds 1995 muziekdirecteur is, het orkest een gezicht gegeven en doen groeien.

Michael Tilson Thomas
Michael Tilson Thomas
Met zijn 67 jaar schuwt Tilson Thomas de moderne media niet. In de voetsporen van zijn landgenoot Leonard Bernstein probeert hij zijn publiek te educeren door hen te wijzen op biografische of muziektechnische details. Het project 'Keeping Score' met videofragmenten over onder andere het leven van Mahler is dan ook pareltje voor iedereen die op een laagdrempelige manier iets over de verwevenheid van leven en muziek van deze intrigerende componist wil te weten komen. Uit deze videofragmenten blijkt ook de enorme fascinatie van Tilson Thomas voor Mahler. Een fascinatie die zich vertaald weet in de uitvoeringen van zijn muziek.

De in de gelukkige zomers van 1903 en 1904 geschreven 6e symfonie is misschien de structureel meest eenvoudige van de componist. Het eerste deel bijvoorbeeld is een eenvoudig volgbare sonatevorm met een duidelijk contrasterend eerste en tweede thema. De ondertitel van deze symfonie ('Tragische') verwijst enerzijds naar het muzikaal materiaal waarin licht en donker (majeur-mineur) in snelle opeenvolging worden afgewisseld en anderzijds naar het programma: de verklanking van het aan het noodlot onderworpen menselijke bestaan. De symfonie eindigt in pure desolaatheid met een quasi nihilisme in de muziek. Het tragische karakter zou profetisch blijken in Mahlers leven, waarbij hij enkele jaren later een dochter verloor, gediagnosticeerd werd met een ernstige hartziekte en ontslagen werd bij de Weense hofopera. De kern van het werk schuilt in de monumentale hoekdelen die twee zachtere segmenten insluiten, waaronder het prachtige 'Andante'.

San Francisco Symphony Orchestra (foto: San Francisco Symphony)
San Francisco Symphony Orchestra (foto: San Francisco Symphony)
De uitvoering van Tilson Thomas kenmerkte zich door gematigdheid en nauwkeurigheid. De emotionele diepte van de partituur werd niet uitvergroot, er was geen sprake van excentrieke tempi of fraseringen, noch van oppervlakkig effectbejag. Het bombastische en zware van vele interpretaties werd ingeruild voor een verfijnd gevoel voor detail. Zeker in het weemoedige 'Adagio' valt Tilson Thomas' sterke zin voor het delicate op. Er kan over gediscussieerd worden of er niet te weinig kracht en dramatiek werden gegenereerd, om het geheel van de Mahlerwereld meer in evenwicht te brengen. In elk geval kon de aandacht van begin tot einde worden vastgehouden. De rijke en sterke strijkersklank van de grote toporkesten kan het San Francisco Symphony niet halen, maar dat wordt gecompenseerd door een heel sensitief spel met alle aandacht voor de dirigent. De prominente rol voor de kopers werd overigens met grote klasse ingevuld.

Met groot genoegen zag het Brusselse publiek deze zesde Mahler-symfonie dus terug op het programma van BOZAR staan. Na Valery Gergiev met de London Syphony Orchestra en Hartmut Haenchen en het symfonie-orkest van de Munt, kwam met Michael Tilson Thomas en het San Francisco Symphony alweer een gouden combinatie deze kosmische muziek verklanken. Met buitengewoon interessant resultaat!

Meer over Michael Tilson Thomas & San Francisco Symphony Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.