De roots van As Guests gaan terug tot in 1997. In essentie is het project een samenwerking tussen de Tsjechische vibrafonist Miro Herak en de Slovaakse pianist Michal Vaňouček, maar het duo werkt graag in uitgebreide en verschillende settings. Zo speelden ze samen met bassisten Brice Soniano, Gulli Gudmundsson en Janos Bruneel of drummers als João Lobo, Vinsent Planjer en Yonga Sun.

In 2004 won As Guests de Pim Jacobs Muziek Prijs en de Dutch Jazz Competition van het North Sea Jazz Festival. Een jaar later verscheen het album 'Enter As Guests' (met Bruneel en Lobo) en in 2008 de dvd 'Live in Belgium' waarvoor Lobo vervangen werd door Planjer. In 2011 verscheen het album ‘Universal Mind’ waarop As Guests weer in een andere gedaante te horen is: als kwartet, aangevuld met drie strijkers.

Over de audio

As Guests speelt het soort jazz waar luisteraars zich gemakkelijk aan mispakken. Zeker in de bezetting “with strings”. Het fluwelen geluid van strijkers, vibrafoon, piano en gecontroleerde drums hult de muziek in een warme gloed die, beluisterd op de achtergrond, heel clean en overdreven gezellig kan aandoen.

Wie even de moeite neemt om de afwas te laten staan en het parcours van de groep aandachtig te volgen, komt terecht in een doolhof van sfeer-, tempo- en dynamiekveranderingen waarbij muzikale thema’s voorgesteld en vervangen worden, om later in gemuteerde vorm terug op te duiken. Een mooi voorbeeld hiervan is het klokachtige motief dat duidelijk te horen is vanaf 0:32 en dat op 1:42 in verwerkte gedaante terugkeert.

Ronduit melodische passages worden afgewisseld met meer hoekige episodes of hakkende strijkers en een dalende figuur (7:00) wordt in een handomdraai omgebogen naar een melodisch opwaartse beweging (7:23).

Dat de strijkers meer mogen doen dan een tapijtje leggen, is duidelijk te horen op 3:09 wanneer hun tussenspel de aanzet vormt voor het canonisch verwerken van een melodie.

De solisten van dienst zijn piano en vibrafoon, maar hun bedje wordt niet gespreid met een regelmatige begeleiding. Onder de improvisaties van Miro Herak Michal Vaňouček blijft de muziek veranderen, waardoor ‘Guanc’ meer weg heeft van een doorgecomponeerd stuk, dan van een klassiek rondjes draaiende jazzstandard.

Meer over As Guests With Strings


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.