Gunda Gottschalk (1969) is een klassiek opgeleide pianiste die via de hedendaagse klassieke muziek terecht komt bij de vrije improvisatie. In 1991 wordt ze lid van Partita Radicale, een ensemble voor nieuwe en geïmproviseerde muziek. Vanaf 1994 kruist haar muzikale levenswandel geregeld die van de Duitse bassist Peter Kowald en van 1995 tot de dood van Kowald in 2002 vormt ze samen met hem en de Chinese Xu Feng Xia de kern van het Global Village Ensemble. In 2002 en 2003 maakt ze als solo-artiesten concertreizen door de VS waar ze samenspeelt met grote Amerikaanse figuren uit de geïmproviseerde muziek als William Parker, Susie Ibarra, Michael Zerang, Oliver Lake en Fred Frith.
Peter Jacquemyn wordt geboren in 1963 in Schaarbeek en woont momenteel in Brakel. Zoals hij als beeldhouwer boomstronken te lijf gaat met bijl en kettingzaag, zo hanteert hij als contrabassist verschillende strijkstokken, blikjes, plastic of papier om de klank van de contrabas vorm te geven.
Gottschalk en Jacquemyn spelen voor het eerst samen tijdens een huisconcert in Wuppertal en vanaf 1995 werken ze geregeld samen: in duo of aangevuld met gastmusici.

Over de audio

'E Pericoloso Sporgersi' is een tussenstand na vier jaar samenwerking tussen Gottschalk en Jacquemyn. Het duo gaat er prat op dat alle tracks op de cd tot stand kwamen zonder overdubs of andere studiotechnieken en dat alles wat hoorbaar is dus in real time en akoestisch geproduceerd werd.
Opmerkelijk aan de nummers op het album is dat de muziek buitengewoon toegankelijk klinkt. Gottschalks referenties naar "klassieke" muziek en Jacquemyns energieke speelstijl werken perfect samen omdat de beide muzikanten niet alleen spelen, maar minstens evenveel luisteren. Het reageren op veranderingen gebeurt daarbij zo vanzelfsprekend dat het lijkt alsof de muziek uitgeschreven werd. Grove breuken en contrasten zijn eerder zeldzaam. Ideeën en motieven worden herhaald en de muzikale evolutie voltrekt zich geleidelijk aan, waardoor de luisteraar begeleid wordt door de improvisaties van twee muzikanten met een verschillende achtergrond, maar ook een uitstekende muzikale verstandhouding.

Meer over Gunda Gottschalk & Peter Jacquemyn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.