De Oostenrijkse componist Peter Ablinger (1959) studeerde grafische kunsten, jazzpiano en compositie. Sinds 1982 woont hij in Berlijn, waar hij mee aan de wieg stond van het Ensemble Zwischentöne. Als dirigent werd hij uitgenodigd door o.a. het Klangforum Wien en sinds 2012 is hij verbonden aan de Akademie der Künste in Berlijn.

Over de audio

In 1998 begon Peter Ablinger aan zijn songcyclus ‘Voices and Piano’.  Voor deze reeks composities gebruikt hij opgenomen stemmen van beroemde personen. Parallel met de stem op tape is steeds een live gespeelde pianopartij te horen die door Ablinger omschreven werd als een ritmische en spectrale scan van de spreekstem.

In 2003 zorgde pianist Nicolas Hodges voor de eerste uitvoering van enkele delen van de cyclus. Uiteindelijk plant Ablinger een reeks van 80 stukken, waarvan er momenteel meer dan 40 klaar zijn, o.a. die met de stemmen van Bertold Brecht, Lech Walesa, Mao Tse-Tung, Jean-Paul Sartre, Marcel Duchamp, Orson Welles, Hans Eisler, Nina Somone en Billie Holiday.

In ‘Hanna Schygulla’ gebruikt Ablinger een stemopname van de gelijknamige  Duitse zangeres en actrice die ondermeer samenwerkte met regisseur Rainer Wender Fassbinder. Hier is duidelijk te horen hoe nauwgezet de pianopartij het ritme van de spreekstem volgt en de kleine variaties in toonhoogte (Schygulla zingt immers niet) soms uitvergroten.

Meer over Peter Ablinger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.