The Klezmatics lijken wel alleenheersers in hun genre. Geen enkele andere klezmerband reikt qua populariteit zelfs maar tot aan hun enkels en ook muzikaal hebben de New Yorkers zelden enige concurrentie te vrezen. Door het traditionele repertoire op een virtuoze manier te vermengen met moderne muzikale invloeden is het ensemble in de loop der jaren de vaandeldrager geworden van de hedendaagse klezmerbeweging.

De groep vierde onlangs zijn 25-jarig bestaan met de dubbelaar ‘Live at Town Hall’, een registratie van een feestelijk concert in New York met een twintigtal gastmuzikanten. The Klezmatics zetten de festiviteiten nog verder met een uitgebreide tournee, die langs diverse podia in België en nederland passeert.

Over de audio

‘Dzhankoye’ is een Jiddische traditional (ook terug te vinden onder de naam ‘Hey! Zhankoye!’) en was al te horen op het debuutalbum van The Klezmatics ‘Shvaygn = Toyt’. Voor het concert in Town Hall schreef zanger/accordeonist Lorin Sklamberg er echter een nieuw arrangement voor, met opvallende rollen voor enkele vrouwenstemmen en strijkers. Het stuk is een typische freylekhs, de meest populaire dans in de klezmer, die wordt gekenmerkt door een doodeenvoudige hoempa-beat.

Meer over The Klezmatics


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.