'Carnival Conspiracy' is de derde plaat van Frank London's Klezmer Brass Allstars voor het Duitse label Piranha en net als de voorgangers is het album een schot in de roos. Zestig minuten lang sleept Frank London de luisteraar door de rijke, joodse muziektraditie. Na een focus op de New Yorkse klezmer ('Di Shikere Kapelye') en een project met de Hassabalah Brass Band en de zigeuners van het Boban Markovic Orkestar ('Brotherhood of Brass') werkt de Amerikaanse trompettist voor 'Carnival Conspiracy' samen met een stoet losse gasten, waaronder zanger Lorin Sklamberg van de Klezmatics, gitarist Danny Blume en de percussionisten van Scott Kettner & Marcatú New York. Het resultaat is zestig minuten feest en vlot verteerbare weemoed die nooit gemakkelijk wordt: meezingers, volksdansachtige tracks en plechtige composities wisselen elkaar af waarbij het album toch een mooi geheel blijft.

De klassieke ingrediënten als de snelle of trage hoempa of de in de hoogte schril jankende klarinet mogen er uit komen, maar alles wordt opgevangen door een klein leger koperblazers en saxen (met onder andere Londons spitbroeder Matt Darriau) dat perfect mengt met extra kleurelementen als elektrische gitaar of accordeon. De nummers zijn zoals vanouds resoluut melodisch en verraden invloeden van Oost-Europa of Zuid-Amerika.

Het carnaval van Frank London en zijn bende is meer dan simplistische leute. De verzorgde en uitgebalanceerde arrangementen (geen vanzelfsprekendheid in deze rijke blazerbezetting) variëren in de loop van de nummers, waarbij de polyfone stemmen de muziek levend houden. De plaat is bovendien een groepsprestatie: alleen in 'Out of What?' zijn echte solistische passages te noteren. Hoofdzakelijk wordt er echter in stevige blokken gedacht, waarbij de melodieën geharmoniseerd worden. Zo krijgen de Klezmer Brass Allstars een stevig reliëf in hun geluid. Dit wordt nog verder uitgediept door de meeslepende groepszang die de luisteraar dwingt tot muisstil luisteren of hem de onbedaarlijke neiging bezorgt om uit volle borst mee te zingen.

Vanaf de eerste nummers wordt duidelijk hoe gevarieerd het repertoire van Frank London is. Van de uitbundige rondedans 'In Your Garden Twenty Fecund Fruit Trees' schuift de plaat richting het rustigere 'Midnight Banda Judía'. Vooral het walsende refrein met de volle sound is onweerstaanbaar en sleept iedereen mee over de dansvloer: een smartlap van de bovenste plank. Daarna wordt meteen bijgeschakeld voor de opgevoerde feesthoempa van 'In The Marketplace All Is Subterfuge', waarbij het veranderende arrangement de spanning verder opvoert. Minder boeiend is 'A Time of Desire', waarbij de dubby reverb geen waardige vervanger blijkt voor de akoestische energie van het ensemble.

Eindigen gebeurt met 'Borracho #1', een van de vele traditionals op het album. Met een brede, statige processiemelodie wordt de luister uitgeleide gedaan. Dat deze verheven atmosfeer niet meteen strookt met wat doorgaans van carnaval verwacht wordt, is voor dit album geen probleem. Frank London is sowieso geen uitblinker in muzikale geplogenheden. En daar kan de muziekwereld alleen maar dankbaar om zijn.

Meer over Frank London's Klezmer Brass Allstars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.