Gitaarheld Ritchie Blackmore is iemand die lekker eigenwijs zijn weg vervolgt. Groot geworden door het harde gitaarwerk bij Deep Purple en Rainbow en vervolgens akoestisch gegaan met vrouwtje Candice Night in het toepasselijk getitelde Blackmore's Night. De man baseert zich al enkele jaren op Middeleeuwse muziek en met redelijk wat succes.
Ritchie Blackmore heeft reeds bewezen over een sterk instinct voor leuke deuntjes te beschikken en zet die traditie eenvoudigweg verder. Het gros van de nummers van Blackmore's Night is opgewekt, lichtjes frivool en met aanstekelijke melodieën. Met de donkere winteravonden bij het haardvuur in het achterhoofd moet er bij Ritchie een lichtje zijn gaan branden. 'Beyond the Sunset' bundelt namelijk enkel romantische nummers van Blackmore's hand. De titels zeggen wat dat betreft meer dan genoeg: 'Be Mine Tonight', 'All Because of You', 'Wish You Were Here',... Het stroop vloeit rijkelijk. De virtuositeit op de instrumenten blijft achterwege en maakt plaats voor sober en ingetogen getokkel, links en rechts begeleid door tragische keyboards. De stem van Candice Night is warm, zo warm zelfs dat een mens geneigd is om zich in de dichtstbijzijnde boezem te vleien en weg te dromen. Enige nadeel van deze collectie ballades is dat het materiaal na een tijdje in elkaar lijkt over te vloeien en dat het aloude gezegde 'trop is te veel' eens te meer opgaat. Ballades afgewisseld met kwieker spul werkt goed, enkel ballades werkt tegendraads. Nu komt deze collectie uit met een bonusschijfje met Kerstliederen, die alweer van het goede wat te veel zijn. Dan liever de bonusdvd met enkele live-opnames. De band nam deze beelden op in een oud kasteel en de setting en uitvoering past de groep als een handschoen. De dvd voegt dus werkelijk iets toe aan het geheel en maakt 'Beyond the Sunset' completer en beter.
Romantici en mensen met een hang naar de sfeer van de Middeleeuwen doen er in elk geval goed aan om dit 'Beyond the Sunset' eens onder de platendraaier te leggen. Voor wie het allemaal wat kwieker mag is het aangewezen om volumegewijs iets stevigers op te snorren.

Meer over Blackmore's Night


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.