Dat de heer Ritchie Blackmore met Deep Purple en daarna ook met Rainbow het gezicht van de gitaarmuziek voor eeuwig heeft veranderd, mag niet vergeten worden. Immers, het aantal gitaristen dat door hem beïnvloed werd is haast niet te tellen. Nochtans was het een behoorlijke verrassing toen de heer Blackmore jaren geleden de elektrische gitaar vaarwel zei en samen met vrouwlief Candice Night begon aan een akoestisch, neoromantisch en renaissancistisch folkproject genaamd Blackmore's Night. Met een mix van eigen nummers en traditionals wisten deze twee sterke composities te smeden met een authentieke sfeer. Niet dat de albums nog veel verrassen, maar ze blijven kwalitatief zeer sterk.

Ook op 'Secret Voyage' is weinig nieuws te vinden, hoewel... Sinds Blackmore op het vorige album 'The Village Lanterne' voor het eerst sinds lang de elektrische gitaar liet weerklinken, was de vraag of hij dat nu opnieuw zou doen. Jazeker, en zelfs een pak meer! Dat is geen slechte zaak, want wat weerklinkt tijdens 'Locked within The Crystal Ball' is een uitgekiende mix van akoestisch en elektrisch, een huwelijk zoals enkel Blackmore's Night dat netjes kan verwezenlijken. Die geweldige soli duiken nog een paar keer op, maar natuurlijk zijn de meeste composities nog steeds overwegend akoestisch getint. Terwijl de band de solide structuur verzorgt, mag meneer Blackmore loos gaan met improvisaties en soleerwerk dat – zoals iedereen ondertussen gewend is – zo heerlijk is dat een mens erbij wegdroomt. De knappe zang van Candice Night zweeft tegelijkertijd weer vrolijk door het zwerk en opnieuw zitten er op dit album een pak catchy tunes. Maar toch is er een minpunt, en dat is de cover van 'Can't Help Falling in Love'. Niet dat ze misplaatst is, maar de bewerking schiet flink tekort en hinkt nog teveel op het origineel. Maar goed, los daarvan zijn de dromerige sferen van 'Prince Waldeck's Galliard' of de heropgenomen Rainbow-track 'Rainbow's Eyes' meer dan voldoende om dat te compenseren.

Niets nieuws onder de zon, maar het blijft zo verdraaid lekker. Ritchie Blackmore blijft een meester in het arrangeren van nummers en dat merkt een mens. Wie al eerder viel voor de exploten van Blackmore's Night kan deze dus ook zonder twijfelen aanschaffen.

Meer over Blackmore's Night


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.