Een nieuwe plaat van Bonnie Prince Billy is geen groot, maar wel fijn nieuws. De Amerikaanse bard is namelijk een veelschrijver, zoals Will Johnson en Jason Molina dat ook zijn, en weet over de gehele lijn een hoog niveau te halen op die talrijke platen. Zijn uitgebreide oeuvre is verschenen onder verscheidene pseudoniemen zoals Palaca, Palace Music of zijn echte naam Will Oldham. Er werd hem ooit een carriere als Dylan voorspeld, maar die status lijkt voorlopig te hoog gegrepen.

Een plaat met de Will Oldham-signatuur is altijd makkelijk te herkennen. Enerzijds is er 's mans kenmerkende timbre, anderzijds is hij erin geslaagd een eigen muzikaal universum op te bouwen. Hij wordt wel eens onder de noemer Americana geplaatst en hoewel zijn muziek alle elementen van het genre bevat (een hedendaagse interpretatie van de Amerikaanse oergenres folk blues en country), is er toch geen enkel vergelijk mogelijk. Will Oldham heeft een volstrekt unieke benadering.

Nu is er dus een nieuwe plaat, 'Beware', onder de naam Bonnie 'Prince' Billy. Deze keer heeft de singer-songwriter een partij blazers meegenomen in de studio. Dit zorgt voor een aantal uitgelaten nummers. 'Beware Your Only Friend', de opener van de plaat is hier een goed voorbeeld van. "I am Goodbye" is buiten een zeer goede naam voor een song ook een uitzonderlijk goede song, ook hier doen de blazers hun werk. Tegenover al die uitbundigheid staan ook een paar meer ingetogen, erg tedere songs. 'You Are Lost' is hartverscheurend mooi en vormt met het vergelijkbare 'I Won't Ask Again' het hart van de plaat. De nummers van mindere kwaliteit, 'There's Something I Have to Say', en 'My Life's Work', weten niet te boeien en zijn zelfs pretentieus te noemen, de gevolgen van elk jaar minstens één plaat uit te brengen.

'Beware' is een doorsnee Bonnie 'Prince' Billy-plaat die soms hoge toppen scheert, maar ook lijdt onder te weinig strengheid voor zichzelf. Feit blijft dat een doorsnee plaat van Will Oldham een erg goede plaat in het algemeen is.

Meer over Bonnie 'Prince' Billy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.