Will Oldham houdt niet van stilzitten. De man met de baard heeft al onder vele pseudoniemen muziek uitgebracht en is vooral bekend als Bonnie 'Prince' Billy. Nog geen jaar geleden bracht Oldham de coverplaat 'The Brave and the Bold' uit en nu staat hij er alweer met 'The Letting Go'. De songwriter, die voor zijn vorige plaat bijvoorbeeld met de krautrockers van Tortoise samenwerkte, dook nu in een IJslandse studio met als meest opvallende muzikale gast zangeres Dawn McCarthy van Faun Fables.

Opvallend aan 'The Letting Go' is dat Bonnie 'Prince' Billy voor een minder minimalistische aanpak heeft gekozen dan bij zijn vorige platen, terwijl hij toch zijn herkenbare, intimistische klank behoudt. Wellicht zit producer Valgeir Sigurdsson (die eerder samenwerkte met onder andere Björk, Coco Rosie en Múm) daar voor iets tussen, hoewel de strijkersarrangementen van Ryder McNair en Nico Mihly Oldmans klank ook stevig aandikken. Die arrangementen zijn prachtig uitgewerkt en doen veel meer dan gewoon de akkoorden ondersteunen: in het nogal harde 'The Seedling' dragen ze bijvoorbeeld op een indrukwekkende wijze bij aan de dramatiek. 'The Letting Go' verrast echter het meest door de achtergrondzang van Dawn McCarthy, die in bijna elk nummer een prominente plaats krijgt. McCarthy zorgt ervoor dat het album veel folkier en sacraler klinkt dan Oldhams vorige platen, iets waar misschien niet iedereen even blij mee zal zijn. Soms is de achtergrondzang inderdaad wat van het goede te veel, maar op andere momenten vormt de hoge, volle stem van McCarthy een perfecte aanvulling op de broze Oldham. Zo komt 'Strange Form of Life' – sowieso al een prachtsong – pas tot volle bloei door de diepte die McCarthy's vocalen toevoegen.

Deze plaat zit voller dan Oldhams vorige platen, maar klinkt nooit bombastisch. 'The Letting Go' heeft een heerlijke, akoestische klank waarin elk instrument volledig tot zijn recht komt, zonder dat de aandacht van de song afgeleid wordt. Dat is tenslotte waar Bonnie'Prince' Billy voor staat: uitstekende, intieme nummers die tot het beste behoren dat heden ten dage gemaakt wordt.

Meer over Bonnie 'Prince' Billy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.