Daan Stuyven heeft in zijn soloplaten altijd blijk gegeven van een lichte aversie van zogenaamd goede smaak. Nooit iets van gemerkt bij Dead Man Ray, maar bon, een mens moet zich ooit eens neerleggen bij het einde van een topgroep. 's Mans geflirt met de tachtiger jaren en belegen europop heeft tot nog toe best aangename platen voortgebracht. Zo was zijn 'Victory' een aardig elektronica-album met zowel clubhits als poppy radiomateriaal. Met 'The Player' is het helaas wat minder goed afgelopen.

'The Player' is een soort medley van wat er de laatste veertig jaar aan min of meer foute muziek in Europa is verschenen. Aan de minder foute zijde is dat bijvoorbeeld Serge Gainsbourg (zo blijkt uit 'Le Vaurien'), aan het iets meer aangebrande deel van de cake ruikt het naar Eurovisiezweet. Daan absorbeerde de duistere muziekgeschiedenis om daarna 'The Player' uit zichzelf te knijpen. De titeltrack, die ook de eerste single van de plaat is, is meer dan te pruimen. Dit is een nummer zoals Daan er meer mag schrijven: alles zit op zijn plaats, de instrumentatie is zorgvuldig uitgebalanceerd en tegen het einde vormen zwoele blazers de kers op de taart. Een nummer zoals Daan er liefst wat minder moet schrijven is 'OK', dat uitpakt met een mix van maniëristisch gerijm en ander ongein, waarvan men zou kunnen zeggen: "slechte tekst." Ook onaangenaam is het samsoneske trompetje in 'Promis Q', voor de rest een van de minder storende tracks op 'The Player'. Doe daar nog het op Rammstein geïnspireerde einde van opener 'Mirror' en ander Duits gezever bij en de eindbalans is snel gemaakt.

Et voilà: 'The Player' is Daans grilligste plaat tot op heden, waarop een overdaad aan invloeden in een vervelend halfironisch jasje gestoken wordt. Om er goed mee te lachen is het album net niet grappig genoeg, om er goed op te dansen net niet dansbaar genoeg, om er goed bij te gaan zitten net niet verdraagbaar genoeg. Toch zijn er een paar leuke stukjes op 'The Player' te vinden, vooral wanneer de jazzy blazers wat meer op de voorgrond treden. Op naar de volgende.

Meer over Daan


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.