De Ierse volksmuziek heeft altijd al tot zijn favoriete behoord, aldus David Childs. Tijdens een reis naar het groene eiland mocht hij als ukkie mee naar een optreden van The Dubliners, naar het eerste deel tenminste, want na de pauze begon het vijftal met de scabreuze teksten en moesten de kindjes naar huis. Later leerde David ook de traditionele muziek van zijn vaderland Wales kennen. Op 'Celtic Charm' brengt hij in achttien werken een ode aan beide tradities, gaande van jigs tot diepgevoelige ballades.

De opener, 'Neath the Dublin skies' van grote belofte Paul Lovatt-Cooper – getuige de vergelijkingen met Philip Sparke -, werd speciaal voor dit album geschreven en combineert een felle jig met een erg lyrische melodie en enkele virtuoze trucs zoals multiphhonics en speciale glissando's. De double jig 'The Irish Washerwoman', een arrangement van Rodney Newton, gaat nog wat sneller. Laatstgenoemde schreef tevens 'Twm Siôn Cati', en dat is niemand minder dan de Welshe Robin Hood. Het stuk verbeeldt perfect Twm die achtervolgd wordt na een van zijn exploten.

'Amidst a Celtic Dream', een nieuw werk van Benjamin Tubb gebaseerd op 'Amazing Grace', begint traag. Een mooie versnelling en opnieuw een handvol, ditmaal verbazende glissandi over halfweg geven het werk echter extra dynamiek. In de categorie ballades vallen verder de Welshe traditionals 'Ar Lan y Môr', een liefdeslied, en 'Y Deryn Pur' op. Van dezelfde origine is het melancholische 'Tros Y Gareg', het mooiste werk op de cd: het is onmogelijk om als luisteraar niet geraakt te worden door de pijnlijk slepende melodie die toegeschreven wordt aan de 15de-eeuwse ridder Rhys Bodichen. 'Danny Boy', 'The Sally Gardens' en 'Carrickfergus' zijn Ierse traditionals die ook bij ons enige bekendheid genieten en hopelijk drempelverlagend werken. Dat David in de laatstgenoemde folksong het arrangement van Stephen Roberts respecteerde, inclusief de bedenkelijke rockdrum, is het enige muzikale (?) minpunt. Gezien het absoluut hoge niveau van de rest van de plaat is dat een drogreden om zich niet te laten meevoeren in dit verhaal, ook al omdat Childs' loepzuivere klank snel aan maturiteit wint.

Meer over David Childs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.