Een zoveelste opname maken van Schuberts allicht meest bekende liedcyclus is een gewaagde sprong, zeker als grotere artiesten zoals Dietrich Fischer-Dieskau reeds voorafgingen. Deze plaat is echter niet 'een van de zovelen'; hij springt werkelijk uit de stapel opnames die er bestaan. De liederen zijn allemaal op tekst van Wilhelm Müller en geven de reflecties weer van een man over zijn verloren liefde tijdens een eenzame, winterse wandeling. Oorspronkelijk voor tenor geschreven, maar reeds vaak getransponeerd voor andere stemtypes, zoals hier voor sopraan Christine Schäfer.

Winterreise, een cyclus van vierentwintig liederen, duurt een goed uurtje en verveelt nooit dankzij zowel een goede afwisseling van muziekschriftuur als de enthousiaste interpretatie van Christine Schäfer en Eric Schneider. Schubert legt veel effecten in de piano, zoals bijvoorbeeld windvlagen die hij uitschrijft in snelle, stijgende gebroken akkoorden. In 'Gefrorne Tränen' valt de muziek bij het woord 'bevroren' dan weer stil, bij het ontdooien wordt de melodie weer beweeglijker en krachtiger. Bovendien wisselt de meester in de liedkunst zijn liederen goed af. De begeleiding is bijvoorbeeld soms dikker van textuur, dan weer eenvoudiger. De dialogen tussen stem en piano zijn erg gevarieerd: soms is de piano louter begeleidend, soms is er een echte afwisseling tussen de zang en het instrument. Ook de lengte van het voor- en naspel is nooit helemaal dezelfde. In het wondermooie 'Lindenbaum' borrelt een zangerige melodie vanuit de piano tot de soepele melodie in de zangpartij.

Alle liederen, variërend van één tot vijf minuten in lengte, vormen een logisch geheel. En hoewel de plaat de nodige rust heeft, gaat hij goed vooruit dankzij de 'drive' van beide uitvoerders. Christine Schäfer past haar zachte, zuivere stem aan de tekst met vele kleuren. Zo gaat ze in 'Gute Nacht' van een bredere stem naar een zachte, fijne tekstuitspraak. Eric Schneider ondersteunt het geheel prachtig en maakt veel sfeer door verschillende touchés te gebruiken: soms een heel directe aanslag, daar dan weer heel delicaat en rond. Wel een beetje jammer dan in het minimalistische cd-boekje enkel de teksten met vertaling staan en geen verdere uitleg bij deze cyclus. Maar desalniettemin een parel van een cd.

Meer over Franz Schubert


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.