De titel van deze cd dekt de lading perfect. De jonge violiste Hilary Hahn droomde er volgens het cd-boekje al langer van om een album te maken rond Bachs muziek voor viool en stem. Om haar droom te realiseren, laat ze zich omringen door sopraan Christine Schäfer en bariton Matthias Goerne. Samen presenteren ze een verzameling aria’s en duetten uit het rijke cantate- en passiewerk van de Duitse barokmeester.

Zonder enige twijfel wordt er op deze cd op hoog niveau gemusiceerd. Hahn verbluft nu eens met razende virtuositeit, dan weer met warme expressiviteit. De mooiste momenten ontstaan in de aria’s met Goerne. Zijn donkere toon kleurt wondermooi samen met Hahns gloedvolle vioolspel. In ‘Gebt mir meinen Jesum wieder’ – een aria uit de Mattheuspassie – bij voorbeeld creëren beiden een vurig spel van vraag en antwoord, terwijl de lange aria ‘Hier in meines Vaters Stätte’ een meer ingetogen sfeer oproept.

Sopraan Christine Schäfer overtuigt daarentegen niet over de ganse lijn. Haar dictie is onberispelijk en met haar delicate timbre treft ze meermaals de juiste toon. In beide duetten biedt haar wendbare stem ideaal weerwerk aan Goernes volle bariton. In ‘Welt, Ade, Ich bin dein Müde’ schept de zachte, bijna vibratoloze manier waarop ze haar koraalmelodie zingt een passend contrast met het rijke contrapunt van bariton en viool. Even indrukwekkend is de coloratuurrijke aria ‘Laudamus te’ uit de mis in B, waarin Bachs parelende loopjes haar nooit in de problemen brengen. Haar wat ingehouden manier van zingen werkt echter veel minder in aria’s als ‘Erbarme Dich’ of ‘Ich bin vergnügt in meinem Leiden’. Stemtechnisch is er absoluut niets op Schäfers vertolking aan te merken maar het is vergeefs wachten op wat interpretatieve diepgang. Te lang blijft ze in dezelfde weliswaar mooie kleur zingen, waardoor de muziek aan spankracht verliest.

Dat ‘Violin and Voice’ vooral om een violiste en twee zangers draait, komt ook tot uiting in de orkestrale begeleiding. Het Münchener Kammerorchester en dirigent Alexander Liebreich musiceren zeer verzorgd maar blijven wat te veel op de achtergrond. Bachs contrapunt vraagt niet alleen wisselwerking tussen de solisten maar ook tussen solisten en orkest…

Meer over


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.