Paul Van Nevel is een pionier op het gebied van renaissancecomponisten. Jacobus de Kerle, een Vlaamse polyfonist van de generatie van Clemens non Papa en Orlandus Lassus, wordt op deze cd volledig uit de vergetelheid getild. En niet onterecht. Deze componist componeerde meesterlijk erg melodieuze en originele polyfonie. De manier waarop hij met modale muziek omgaat, is bijzonder interessant en voor zijn tijd erg vernieuwend, vooral omdat hij er in slaagt om een bijna tonaal gevoel op te wekken.

De cd presenteert een erg gevarieerd menu aan uitreksels uit de Kerle's composities: delen uit missen, een madrigaal, een opdrachtstuk en motetten. De opbouw en afwisseling van de stukken is erg zorgvuldig uitgekiemd en zorgt dat de muziek aan een vlot tempo voorbij trekt zonder dat de luisteraar ooit aandacht verliest. Vooral het 'Dies Irae' uit de Missa pro Defunctis valt op, niet alleen omdat het het langste stuk is van de hele cd, maar ook omwille van de gevarieerde opbouw. Jacobus de Kerle componeerde de strofes afwisselend in homofoon gregoriaans en polyfoon contrapunt, waardoor een meerstemmige passage altijd gevolgd wordt door een sobere, gregoriaanse melodie. Zijn muziek is rustgevend en tegelijk ook meeslepend: veel van de stukken zijn erg dynamisch en hebben een erg gevarieerde contrapuntiek.

Het Huelgas-Ensemble, onder leiding van Paul Van Nevel, bewijst maar eens te meer dat renaissancemuziek voor hen geen geheimen meer kent. De opbouw van elk deel is vlot en duidelijk, dankzij de duidelijke inzetten van de stemmen wordt de polyfonie extra in de verf gezet. De zangers van het Huelgas mengen erg goed, maar tekenen zich soms ook tegen de rest af wanneer dit nodig is in de muziek. Bovendien is het palet aan kleuren erg rijk en is de algemene klank erg comfortabel: heldere, grootse akkoorden, dan weer omfloerste, zachte klanken tot scherpe, venijnige klanken die door merg en been snijden. Vooral de mooie, steunende baspupiter valt op. Een interessante ontdekkingstocht voor liefhebbers van oude muziek.

Meer over Jacobus de Kerle


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.