Paul Van Nevel verstaat de kunst om te verrassen. Voor deze cd heeft hij opnieuw een originele invalshoek gevonden: de dichtbundel 'Il Canzoniere' van Francesco Petrarca. Deze dichtbundel kende een ongemeen groot succes in de 16de eeuw voornamelijk onder de madrigaalcomponisten. Juist de subtiele nuances in klank en ritme en meer nog de uitgesproken emotionaliteit trok deze componisten aan. Waaronder ook Orlandus Lassus. Van de 366 gedichten heeft Lassus er een 60-tal op muziek gezet. Hieruit heeft Paul Van Nevel 10 madrigalen geselecteerd. Jammer dat niet vermeld is op welke basis deze selectie plaats heeft gevonden en spijtig genoeg is ook het jaar van compositie van de geselecteerde madrigalen niet vermeld.
Wat de muziek betreft zou kort gezegd kunnen worden dat Van Nevel zijn reputatie alle eer aandoet. Schitterend dus. De verstaanbaarheid van de zangers is optimaal en hun inlevingsvermogen is zeer groot. Een duidelijk voorbeeld is te horen in 'Ma benigna fortuna' waar de tekst 'Crudel, acerba' door de medeklinkers hard en wreed klinkt, letterlijke tekst-expressie dus. Zoals het past in een madrigaal treffen de muzikanten elke verandering in de emotie met de juiste toon. Soms betekent dit dat de harmonische gewaagdheid in de verf gezet wordt, zoals in 'Di pensier in pensier', of het is de dialoog die levensecht wordt vertolkt in 'Che fai, alma?'. Maar ook Van Nevel komt creatief uit de hoek. Zo is de instrumentatie van 'Tutto 'l di piango' bijzonder geslaagd: hij laat de instrumentatie variëren en merkwaardig genoeg wordt het madrigaal herhaald, maar de instrumentatie trekt de spanning door. Werkelijk spitsvondig.
Muzikaal een zeer geslaagde cd, mede door het uitstekende vakmanschap en de creativiteit van PaulVan Nevel en zijn Huelgas-Ensemble. Misschien zou het een interessant idee kunnen zijn om het vertrekpunt – de gedichtenbundel 'Il Canzoniere' van Petrarca – verder uit te werken met composities van andere componisten rond dezelfde teksten. Wie weet? Zeker is wel dat Paul Van Nevel op zijn eigenzinnige wijze ons nog pareltjes zal doen ontdekken.

Meer over Lassus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.