Het Nederlandse label Pentatone Records brengt geregeld cd's uit van orkesten die niet tot de wereldtop behoren, maar toch voldoende kwaliteit in huis hebben om erg verzorgde en mooie opnames af te leveren. Op deze cd is dat net zo: de Wiener Symphoniker (nee, niet de mannen van de nieuwjaarsconcerten...) brengt hier een selectie van Johann Strauss jr.'s bekendste walsen.

Op de plaat vindt de luisteraar, naast de onontbeerlijke "Kaiserwalzer" en "An der schönen blauen Donau", ook "Geschichten aus dem Wienerwald", "Künstlerleben", "Nordseebilder" en "Rosen aus dem Süden". En het is een mooie en stijlvolle plaat geworden. Want ondanks het hoge populariteitsgehalte en de soms wat denigrerende houding van veel muzikanten, blijven Strauss' walsen erg gevoelige muziek, afwisselend melancholisch en vrolijk. Bovendien zitten de inleidingen van sommige walsen, zoals die van "Künstlerleben", of "Geschichten aus dem Wienerwald" erg knap in elkaar. In deze laatste wals brengt Strauss een Oostenrijkse Zither mee, die met zijn karakteristieke getokkel en zijn glissando's wat originele lokale kleur brengt.

Bovendien worden de zes werken ernstig genoeg genomen. Al te groteske vertragingen en rubato's worden achterwege gelaten en de walsen hebben dus geen al te hoog 'André Rieu-gehalte'... Melodieën krijgen gevoeligheid door de reservatie waarmee ze gespeeld worden, en niet door de sentimentaliteit. Kortom, muzikanten en dirigent hebben deze walsen serieus genoeg genomen om ze niet karikaturaal te maken. Bovendien is er ook plaats voor 'ernstige' klanken tussen de ontspanningsmuziek door, zoals in een kort mineurgedeelte in "Nordseebilder", of in enkele gevoelige lijnen in "Rosen aus dem Süden".

Dit is een mooie cd, want niet alleen walsliefhebbers, maar ook kenners van klassieke muziek kunnen aan hun trekken komen. De uitvoering is precies en het orkest behoudt de rijke, volle klank die het op andere opnames tentoon spreidt.

Meer over Johann Strauss Jr.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.