In 2004 werd de wereld geschokt door een enorme vloedgolf die duizenden slachtoffers eiste. Onder die slachtoffers bevond zich ook Mieszko Talarczyk, zanger/gitarist/componist bij het licht geniale grindcombo Nasum. De resterende bandleden besloten om de man te eren en de groep op te doeken. Wat ze wel nog deden, was 'Grind Finale' klaarstomen voor de mensheid: een collectie van alle demo's, obscure en moeilijk te vinden nummers en tracks van split-cd's. 'Grind Finale' is dus een behoorlijk lijvig document geworden, met maar liefst 152 (!) nummers.

Het spreekt een beetje vanzelf dat niet alle nummers op deze ultieme Nasum-compilatie van even sterk allure zijn. Het valt meteen op dat veel van de demo-tracks misschien wel de embryonale genialiteit in zich hadden, maar de uitwerking en klank laten geregeld te wensen over. Toch blijft het leuk om te horen hoe Nasum op relatief korte tijd enorme sprongen voorwaarts boekte. Soms staan er zelfs nummers (of eerder geluidsexplosies) van nauwelijks twee seconden op. Wanneer Nasum met scherp schiet, zijn ze echter dodelijk efficiënt: een barrage aan drumsalvo's tegen een onmenselijke snelheid, loeiende en huilende gitaren gecompleteerd door de brulzang van bassist Anders of de schrille krijs van Mieszko. Nasum is echter veel meer dan lawaai om lawaai, aangezien de band flink wat te vertellen heeft. Dit viertal is altijd al politiek bewust geweest en was ook nooit te beroerd om dat naar voren te brengen in de teksten. Dat hebben ze overgenomen van hun grootste inspiratiebron: het Britse Napalm Death. 'Grind Finale' is misschien geen even samenhangend geheel als bijvoorbeeld 'Helvete' of 'Shift', maar als overzicht kan dit tellen.

Het is bijzonder tragisch dat Nasum ophoudt te bestaan, maar die keuze valt natuurlijk te begrijpen. Hopelijk nemen nieuwe bands het vaandel over om kwaliteitsvolle en bevlogen grindcore door de luidsprekers te jagen, liefst even furieus en pakkend als Nasum het deed.

Meer over Nasum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.