Een klein jaar na het fantastische (én meermaals bekroonde) grindmeesterwerkje 'Helvete', komt het Zweedse monster Nasum aandraven met een nieuw kindje. Uiteraard roept dat vragen op: 'Kunnen ze het nog steeds?' en vooral 'Hoe vergelijkt deze met de vorige?' Zeer prangende vragen allemaal, die met een gerust hart kunnen beantwoord worden. Meer zelfs, 'Shift' zou best 'Helvete' in de schaduw kunnen stellen.
Nasum heeft wat personeelswissels moeten verwerken, maar deed dat blijkbaar vlot. De energie die 'Shift' uitstraalt is in elk geval van de intensiteit van een viertal kerncentrales die op volle toeren draaien. Nu blijft grindcore een genre apart: de wel zeer hoge toerentallen, hyperkinetische zang en gortig hakkende gitaren en drums zijn geen spek voor ieders bek. Ook in het grindwereldje is Nasum een buitenbeentje. De band onderscheidt zich voornamelijk door uitgekiende songs waaraan duidelijk flink gewerkt is, ook al duren ze meestal niet langer dan een minuut. Wie hard genoeg luistert, ontdekt dat de gitaarpartijen meer zijn dan hersenloos geram. Er wordt op een hoog niveau gemusiceerd en dat maakt dat de nummers van Nasum zich in het geheugen boren. Completeer dat met intelligente teksten en een productie die alle instrumenten en zang gelijkwaardig naar voren laat komen en dat geeft een knalschijf. De diepe grom is grotendeels verdwenen en frontman Mieszko mag met zijn ratelend geschreeuw elk nummer volkrijsen. Hij doet dat netjes op de maat van de muziek, waardoor zijn zang een volwaardig onderdeel van het geheel vormt. Titelsgewijs zijn de woordspelingen ook niet van de lucht, wat 'Twinkle, Twinkle Little Scar' volop bewijst. Deze orkaan is voorbij in nauwelijks een half uur, maar in dat half uur voelt een mens ten minste dat hij of zij geleefd heeft.
Het lijkt erop dat weinig de bulldozer die Nasum is kan stoppen. Maar al diegenen die zich reeds in hun wereld hebben ondergedompeld verwachten niets anders en hebben niet liever dan dat deze grindgroten elk botje in het lichaam vermorzelen. Iets wat 'Shift' zonder twijfel meer dan bewerkstelligt.

Meer over Nasum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.