Twaalf jaar spelen ze al samen, gitarist Philipp Schaufelberger en drummer Pierre Favre. Een tijd waarin ze niet alleen muzikaal ideeën uitwisselden, maar ook met theater en literatuur bezig waren. Mooie praatjes, toch? Het korte cd-boekje bulkt ervan. Over de muziek echter geen woord. Met recht en reden, want wat voor zinnigs kan een mens daarover uit zijn duim zuigen? De meditatieve ontmoeting tussen Schaufelberger en Fabre is een intiem aftasten van de grenzen van de jazz, met vooral kleine, zachte thema’s, die nooit volledig uit hun voegen barsten. Integriteit en bescheidenheid staan absoluut op het voorplan. Ook daarom koos het duo ervoor geen geluidstechnicus de hand te reiken. ‘Albatros’ is hun persoonlijke statement, een medium waarop beide muzikanten hun eigen gevoelens tot expressie brengen.

Die oefening is echter slechts gedeeltelijk geslaagd. Alle composities lijken een beetje op elkaar en vooral Schaufelberger is vastgeroest in een weinig smeuïg geluid dat constant erg droog en op den duur zelfs hol klinkt. Daar stelt hij een gevoel voor funk tegenover, maar ook dat is te beperkt om een genietbare cd te maken. Pierre Favre, door media die het label Intakt te vriend willen houden betiteld als free jazz "pioneer”, heeft een aardig gevoel voor ritme, maar ook zijn sound is nogal sec en de combinatie van twee keer een weinig sappig geluid levert het drievoud aan droogte op in totaal.

Wel weten de muzikanten hun stukjes goed op te bouwen. Zo heeft bijvoorbeeld ‘Poète Maudit’ een mooie climax. Ook in dit principe leggen de muzikanten echter te weinig variatie. Vaak komen de tracks op hetzelfde neer en dat is erg spijtig. Ook het zogeheten aftasten van de grenzen van de jazz gebeurt soms te expliciet. ‘Antipodensis’ komt bijvoorbeeld, net als vele andere tracks, “mijmerend” op gang, maar dan in een vorm die eigenlijk niet geloofwaardig is. In zijn geheel is ‘Albatros’ dus niet helemaal koosjer: aardige muzikanten met genoeg talent, maar het duo musiceert te vlak, mak en stereotiep.

Meer over Pierre Favre & Philipp Schaufelberger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.