Joseph Jackson ofte Ranking Joe is een rasta met een stevige cv. Clement Todd, Bunny Lee, Joe Gibbs, Sly & Robbie en vele anderen geeft deze imposante Jamaicaan een vriendschappelijk klopje op de schouder en zijn reputatie bij ondermeer het befaamde Blood and Fire label als dancehall grootmeester kent geen grenzen. Reden genoeg dus voor Ryan Moore / Twilight Circus om de muzikale omlijsting van deze 'World in Trouble' in handen te nemen en deze plaat uit te brengen op zijn M Records. Acht heerlijke reggaedubs die benen richting dansvloer stuwen en drie prachtige remixen sieren dit schijfje, dat dankzij inbreng van ondermeer Michael Rose (Black Uhuru), Style Scott (Roots Radics / Dub Syndicate) en Dean Fraser (Israel Vibration) tot stand is gekomen.
Ondanks de zomerse, relaxte dancehallstijl van dit plaatje is de boodschap van Ranking Joe niet mis te verstaan. Titels als 'Control Your Temper', 'Poor Man Struggle' of 'Don't Try to Use Me' zijn klare taal. Als rasechte crooner scandeert en rolt deze zanger vlot doorheen het diepe, digitale geluidskader dat Twilight heeft opgezet. Bodemloos diepe basdubs, opgeklopte drum- en percussieritmes en kort afgehakte gitaarakkoorden sieren traditiegetrouw deze reggaenummers. De kracht van deze plaat zit hem echter in de prachtige balans tussen de verschillende instrumentale bijdragen en de gedetailleerde opvulling ervan. Oppeppende blazertjes in 'Nowhere to Hide', diepe keyboardpartijen in 'Control Your Temper' of de eigenzinnige raggabas in de afsluitende remix van 'Don't Follow Babylon' zijn een rechtstreekse aanslag op het slechte humeur. Daarnaast werkt een saus van holle echo's en veel reverbeffecten mee aan een gelukzalige roes die na een uurtje 'World in Trouble' nog lang blijft nazinderen. Één van de expliciete hoogtepunten is allicht 'Poor Man Struggle', waarbij de warme stem van Michael Rose invalt en die van Ranking Joe in gelukzalige uitstraling overtreft. De broederlijke samenzang van beide grote mijnheren ontroert tot tranen toe en komt ook in 'Don't Follow Babylon' nog even bovendrijven. Het geluk kan niet op. Verder stralen de extra remixen die dit plaatje vervolledigen geen overbodigheid uit, maar complementariteit. De door Vibronics bewerkte versie van de titeltrack laat de zang heerlijk wegdraaien en drijft het nummer met veel blazertjes nóg meer richting dub, terwijl de overige twee bewerkingen meer de dansbaarheid van Ranking Joes muziek in de verf zetten.
Als geen ander weet Twilight authentieke "rastavibrations" met een heerlijke digitale dubsfeer samen te smelten tot een grandioos eindresultaat. Dancehall deejay Ranking Joe leent zich met zijn warme, enigszins opgehitste zang uitstekend tot Ryans manipulatietechnieken. Hoewel die typerende Twilight klank ook in deze plaat duidelijk doorschijnt en de vraag een beetje open laat of dit nu wel echt een Ranking Joe product is, mag 'World in Trouble' geen reden geven tot paniek. Dit is een prachtige, zorgeloze zomerschijf.

Meer over Ranking Joe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.