Twilight Circus heeft inmiddels meer dan twintig platen op zijn naam staan. Op tien jaar tijd heeft hard werken in zijn digitale studio al heel wat mooie uitgaven op zijn eigen M-Records opgeleverd. Typisch voor de muziek van de man is een unieke combinatie van rootsreggae ritmen en traditionele riffs en hypermoderne, diep bubbelende, borrelende en echoënde effecten. Dat levert vaak een heus psychedelisch schouwspel op waarvoor hallucinogenen zelfs geen meerwaarde hoeven te betekenen. De wezenlijke kracht ligt er echter in dat de productie toch erg traditioneel durft te kraken en piepen en zo doet denken aan de reggaetijden van weleer. Op deze nieuwe release grijpt de man terug naar zijn klassieke wortels. 'Deeper Roots' heeft zijn naam niet gestolen. Deze plaat is een verzameling van songs met enkele vaste ritmen en melodieën die door verschillende artiesten op een eigen manier worden ingevuld.

Creativiteit wint het niet altijd van variatie: de twaalf bijdragen op deze plaat peddelen allemaal een beetje in hetzelfde poeltje. Een vrij doordeweeks ritme wordt telkens met andere echo's, gitaar- of keyboardeffectjes opgesmukt en op een andere manier ingezongen. In totaal zijn er zo een vijftal verschillende basissen te bespeuren. Deze worden succesvol vocaal naar eigen hand gezet door ondermeer Big Youth, Jah Stitch, of Cornell Campbell. De ene keer mondt dit uit in een meer ragga-achtige soundsystemversie (zoals Ranking Joe die de originele song 'Throw Some Stone' van Black Uhuru's Michael Rose vakkundig met raps doorspekt), de andere keer wordt een heuse, semi-instrumentale dubversie neergezet. Van die laatste zijn gelukkig vrij veel voorbeelden aanwezig en doen de Twilighttraditie alle eer aan. Verder bieden die echoënde partijen ook ruimte tot eigen interpretatie en ontlasten ze deze plaat van te veel drukdoenerij. Zo begint 'Fyah Well Hot' in een totale geluidsclash tussen de valse zang van Brother Culture en de al te opgewekte ritmische begeleiding, maar mondt het nummer uit in een heerlijk diepe, instrumentale roes die minutenlang mag nazinderen. Een andere verademing ligt in de strakke, afwisselende blazerssectie die het geheel mooi melodieus opfleurt zonder echt te overdonderen. Zo presenteert het eveneens instrumentale 'Better Horns' een erg leuke dialoog tussen de trombone van Vin Gordon en de sax van Cannonbal Brian. Ook 'Lion's Horns Cut' houdt zo'n verbroedering tussen blazers in en laat Dean Fraser heerlijk op zijn sax soleren. Zo wordt het traditionele reggaekarakter nóg meer eer aangedaan. Ondanks deze fijne accentjes begint een te rechtdoor dravend ritme dat slechts weinig afwisseling kent wat te enerveren. Drie versies van 'Lion's Den' van Big Youth zijn wat te veel van het goede en de plaat zorgt naar het einde toe dan ook meer naar knikkebollen dan naar hallucineren.

'Deeper Roots' is een cd die rootsreggae zeker in de verf zet. De ene keer gaat de plaat echt richting traditionele liedjes, de andere keer richting dancehall, soundsystemragga of dub. Dankzij de bijdrage van erg grote en bekende rasta's levert dit erg mooi en subtiel onderbouwd materiaal op. Toch is de alomvattende teneur van deze plaat té eentonig, wat het uitluisteren in één trek helaas niet al te eenvoudig maakt.

Meer over Twilight Circus presents


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.