Stilzitten is een woord dat niet in de agenda van Twilight Circus voorkomt. Naast frequente releases van ondermeer Ranking Joe, Michael Rose of Turbulence, gooit de M Records-labelbaas met regelmaat van de klok handenvol vinylelpees op de markt: hetzij onder eigen vaandel Twilight Circus, hetzij onder naam van de deelnemende zanger (Big Youth, Cornell Campbell, Fred Locks...). 'Cultural Roots Showcase' is zo'n beperkt uitgegeven vinylplaat waar reggaefanaten werkelijk duimen van zullen aflikken. Vier grote rasta's geven het beste van zichzelf, ondersteund door een super-backingband met ondermeer Style Scott, Dean Fraser en Chinna Smith in de gelederen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: de zes liedjes op deze plaat zijn stuk voor stuk parels, die toch allemaal anders blinken. Aan de eigenheid van de artiesten is niet geraakt, waardoor vele zonnige reggaegezichten worden getoond. Zang krijgt dan ook een prominente rol toebedeeld, maar melodie en instrumentale fijngevoeligheid zijn evenzeer present. Daarnaast heeft Twilight Circus ervoor gekozen elk nummer te laten uitmonden in een heerlijke roes van diepe echo's en effecten, zodat single (A-kant) en dubplate (B-kant) als het ware in elkaar versmelten: een geniale zet. Strakke, melodieuze songs met catchy refreinen lopen steevast uit in bedwelmende dubsessies met instrumentale hoogstandjes. Opener 'Shilling' van Michael Rose kent een ritme van stuiterende snaredrums en een holle, authentieke basismelodie. Een zang met veel herhaling en een hoog herkenningsgehalte doen de rest. Na deze mooie opener wordt echter snel duidelijk dat de plaat nummer na nummer aan smaak en gezapigheid wint. Admiral Tibets 'Have the Strength' bevat zo'n sappig en vrolijk ritme, dat de boodschap "I don't believe in taking my brothers wife" er – zelfs zonder drogerende middelen – met een brede glimlach ingaat. Vanaf de derde song is Ranking Joe op zijn best: hij mag ook de twee afsluiters inzingen. Zijn balanceren op 'net niet vals' en 'net niet buiten het ritme' is een kunst op zich. Bovendien rolt en grolt deze Jamaicaan als geen ander. In heuse Studio One-stijl bevat 'Gide on Time' zowel de krakende sfeer met schelle trompetjes als de warme dubdeken van Twilight. Tussendoor geef Mikey General nog even het beste van zichzelf op 'Tell it Like it Is', dat met zijn heerlijk rollende bas pure soundsystem- en partykost is. Zowel een ingetogen, als een uitbundig gevoel ontpopt zich bij de felle saxtonen van specialist Dean Fraser, die met snelle intermezzo's het vuur aan de lont steekt. 'Shaka Zulu' van Ranking Joe zet het feestje voort in een mooi kabbelend ritme, waarin soms bewust een halve tel wordt overgeslaan om een tikkeltje lomigheid in te voegen. Afsluiter 'Original Fire' tenslotte behoeft geen bewoording. Dit is topreggae!

Deze elpee met een half uurtje 'extended' versies is wekt tranen van geluk op. De combinatie tussen hartverwarmende, traditionele reggae en moderne, diepe dub is hier optimaal uitgewerkt. Bovendien halen de vier deelnemende frontzanger het beste van zichzelf uit de kast. Spijtig dat dit gelimiteerd wordt uitgegeven!

Meer over Twilight Circus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.