Jawel, het is tijd voor een tweede remix-experiment van de Nederlandse Canadees Ryan Moore. Onder de bombastische artiestennaam Twilight Circus Dub Soundsystem brengt de man aan de lopende band heerlijke digidubplaten uit die zweven in een roesverwekkend diep reggae-universum. Waar de vorige remix-cd nog gebukt ging onder de naam 'Dubwise' omdat er veelal samengewerkt werd met grote hedendaagse reggaesterren als Mickael Rose, Big Youth, Disciples, Mad Professor en Zion Train gaat deze klankgoochelaar ditmaal veel ruimer. Moderne beatkunstenaars en sampletovenaars Jack Dangers (Meat Beat Manifesto), Solex, DMX crew en zelfs gitaarheld Scott Minor (Sparklehorse) zijn toch weer geen kleine namen. Het mag in deze opzet een beetje verwonderen dat dj Spooky (met wie Moore al meerdere platen samen heeft gemaakt) niet aan bod komt, maar laat dat zeker geen domper zijn op de zoveelste feestvreugde.
Remixplaten zijn steeds risicovolle experimenten, zo leert de geschiedenis. Laat Twilight Circus nu toch weer net die sterren gekozen hebben die 'mee' zijn met de diepe, rustige dubvibes die de man al jaren lang in het universum zwiert. Ondanks de zeer uiteenlopende achtergronden van de remixers, variërend van hiphop en triphop tot rock en zware beats, ademt deze plaat dus opnieuw een heerlijk constante, lome sfeer uit. De minimale versie van 'Rolling Thunder' van Scott Minor en de Gys remix van '808' geven dit nog het best weer. Een steeds verder doorrollende basdub werkt samen met diepe echo's serieus bezwerend. Toch is van variatie ook zeker genoeg sprake. De loodzware ragga die DMX Crew presenteert, valt dankzij een opgewekt melodietje nog net binnen de grenzen, maar voor het overige is het aangenaam zweven en genieten geblazen. Krachtige baslijnen vormen telkens de basis om een voorzichtig ritmisch kader en enkele subtiele, melodieuze elementen rond te plaatsen. De Nederlandse Solex knipt en plakt alles wel heel fors, maar komt er dankzij een fijn reggaeorgeltje toch ook erg mooi uit. Ook Jackdrag komt met een ingewikkeld en intrigerend klankspel aandraven. Zo complex hoeft het echter allemaal niet te zijn. De Japanse heren Swingsett en Takuya hebben een mooie uptempo versie van 'Dance' gemaakt die dicht bij het origineel aanleunt. Experiment en input staan dus steeds in functie van het gevoel. Laat de enige constante op deze plaat maar vrolijke dubreggae zijn, net zoals van Twilight Circus Dub Soundsystem kan verwacht worden dus: goed voor een uurtje relaxerend zweefgenot.
Van Vancouver, LA, Brooklyn tot Londen en Tokyo en zelfs Amsterdam... over heel de wereld heeft Moore de juiste mensen geselecteerd om met zijn muziek aan de slag te gaan. Het is daarom erg verwonderlijk dat op zo'n relatief korte periode toch weer een prachtige, volwaardige plaat van Twilight Circus Dub Soundsystem kon worden samengesteld. Het digitale tijdperk kent voor deze artiest duidelijk (nog) geen grenzen en dat is op zijn minst prachtig te noemen.

Meer over Twilight Circus Dub Soundsystem


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.