Michael Moore lijkt maar van geen ophouden te weten. Om de haverklap komt deze Nederlandse Canadees via zijn M Records label met een nieuwe eigen(zinnige) dubplaat op de proppen. Wonder boven wonder doet hij dat telkens met een ongelooflijk getalenteerde kwaliteit waarin een belangrijke rol is weggelegd voor originele geluidsverhoudingen en berekende digidubs. Deze stortvloed van releases kan enkel als een zegening kan beschouwd worden. Dit keer betreft het een remix cd van de vorig jaar verschenen 'Foundation Rockers' met een line up om de vingers van af te likken. Disciples die Michael Rose onder handen nemen, Zion Train die Luciano mag bewerken en Mad Professor die Twilight Circus zelf transformeert!? Dat kan natuurlijk nooit slecht aflopen.
Elf nummers en drie bonustracks voor de cd versie: dat is de hemelse optelsom van deze nieuwe Twilight plaat. Meer dan zeventig minuten diep zweven op wiegende reggaevibes is de uitkomst. Opener 'Love Is what We Need' van Big Youth wordt strak bewerkt door het Britse duo Groove Corporation en met een uptempo hiphopbeat overladen. Hoewel erg gedreven, wordt deze track toch ook voorzien van de nodige ruimte en gevoelsmatige diepgang. Hetzelfde scenario wordt door Groove Corporation later nog doorlopen met Luciano's 'What we Got to Do'. Zo blijft de rootsreggae mooi doorklinken in de ritmisch opgewekte nummers. Dat is een beetje het handelsmerk van heel deze plaat: traditionele zangpartijen van ondermeer Luciano, Ranking Joe en Michael Rose blijven prima behouden en geven de muzikale kracht, maar een hedendaagse hersenspoeling transformeert deze muziek tot frisse en jonge digidubs.
Bij momenten leunt de mix meer aan bij ska (Vibronics) of dancehall (Blood and Fire) maar veelal is het vooral een moderne, hevige beat die de diepe dubs ondersteunt. Het is juist deze verhouding tussen jong en oud die op deze plaat zo goed tot zijn recht komt. Zo maakt Rob Smith (Smith & Mighty) op zijn gekende drum 'n' bass manier Michael Roses 'No Burial' een aanwakkerende dansvloervuller. Grappig is hoe de dj / selector Manasseh even later van exact hetzelfde nummer een lome raggatrack maakt die eveneens een dikke zes minuten heerlijk hypnotiseert, maar toch tweemaal zo traag overkomt. Eén van de onverwijlde hoogtepunten op deze plaat is echter de versie van 'Throw Some Stone' van Black Uhuru's Michael Rose waarbij Vibronics de slavernijtragiek van het nummer op een heerlijk zalvende dubreggae manier relativeert en met een perfect uitgebalanceerd geluid zorgt voor een pracht van een dancetrack. Mad Professor zorgt een beetje voor een andere formule door een instrumentaal nummer van Twilight zelf door de mangelmolen te halen. Het resultaat is een aangenaam hol klinkende track met zowel digitaal vooropgestuwde partijen maar toch ook weer die traditionele klanken van melodica, percussie en synth die doorheen de muziek verweven zitten. De drie bonus dubversies van eerder afgespeelde nummers zijn misschien wel een beetje overbodig. Het verschil met de tracks die een half uurtje vroeger door de luidsprekers knalden is niet echt wereldschokkend groot.
Dat Twilight Circus in de liner notes van deze plaat vraagt om eer te betuigen aan zowel remixers als zangers, verschaft hem enkel maar sympathie. De heerlijke vrijheid die de bewerkers zichzelf hebben gepermitteerd om deze fijne rootsnummers om te toveren tot moderne digidub parels, is een verademing op zich. Twilight Circus heeft het weer voor mekaar: een hoogvlieger!

Meer over Twilight Circus Dub Sound System


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.