Een mooi overzicht van 7 jaar diep ploeteren in de reggae- en dubvibes, dat verschaft deze 'Essential Collection' zeker en vast. Door zijn oude tapes opnieuw te remasteren heeft Twilight Dub Circus een leuke samenvatting gemaakt van de 10 platen die het voordien de ondergrondse markt op heeft gezwierd.
Veel klaterende drums met strakke ritmen en tegenritmen, seismografisch diepe reverbs op de toms, een loodzware en melodieuze bas als ondertoon, een paar zeldzame, golvende synthesizerakkoorden en een kletterende percussie; dat zijn van meet af aan de ingrediënten waar de Canadese Nederlander Brian Moore mee goochelt. Vertrekkend vanuit een strak reggaeritme bouwt de man onder de naam Twilight Circus (Dub Sound System) met veel, bodemloos diepe echo's zijn eigen elektronisch klankuniversum uit. De formule blijft telkens dezelfde, maar door te spelen met veel bliepjes en bijgeluiden wekken deze instrumentale dubscapes geen moment verveling op. Een diepe trance daarentegen dringt zich wel degelijk op. Door immers ook voldoende rustpauzes in te lassen worden de echo impulsen nooit te overheersend, maar blijft Twilight Circus reggae lekker lome en relaxte, hypnotiserende muziek. Het perfect in balans liggende 'Session Plate' is daarvan wel het ultieme voorbeeld: veel conga's en drumpartijen, een hardnekkige bas en een fijn melodietje dat nu weer van de synth en dan weer van een melodica afkomstig is. Om lekker weg te zweven. Alle nummers zijn perfect afgelijnd tussen de 3 en de 5 minuten en zijn door mekaar gebruikte impressies van de verschillende Twilight Circus platen. Dankzij het hanteren van steeds dezelfde principes valt het echter helemaal niet op dat er tussen verschillende tracks een afstand van meer dan 5 jaar ligt! Een beetje een vreemde eend in de bijt is het spookachtige 'Horsie', afkomstig van de gelijknamige cd. De vreemde sfeer die dit nummer uitademt is afkomstig van een slide gitaar, een rollende reggaedrum en een subtiel speelgoed orgeltje. Countrydub zou een mooie benaming zijn voor deze fijne, filmische geluidstrip.
Uit alle verschillende experimentjes op deze 'Essential Collection' blijkt duidelijk de frisse speelsheid van Ryan Moore. En het is juist dit kenmerk dat de muziek van Twilight Circus Dub Sound System telkens weer zo origineel maakt. Wereldklasse!

Meer over Twilight Circus Dub Sound System


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.