Het gaat bijzonder goed met het Italiaanse combo Rhapsody. Niet alleen behoort de band tot de best verkopende groepen binnen het metalcircuit, ook hun recente tournees in het gezelschap van Manowar waren een daverend succes. Het is dus evenmin verwonderlijk dat de band van deze gelegenheid gebruik maakte om een eerste live-album in te blikken. Zoals de titel laat vermoeden is dit kleinood opgenomen in Canada. Rhapsody bewijst trouwens dat hun bijzonder bombastische ‘Film-Score Metal’ live moeiteloos overeind blijft.

In wezen is Rhapsody een klassiek getinte metalband die het voordeel heeft van twee fantastische arrangeurs in de gelederen te hebben, zijnde gitarist Luca Turilli en toetsenist Alex Staropoli. Dat valt eens te meer op bij het beluisteren van ‘Live in Canada 2005’. De nummers zijn allen meteen herkenbaar en nog belangrijker: meteen meezingbaar. Dat laatste doet het blijkbaar talrijke publiek behoorlijk, al is het natuurlijk de vraag in hoeverre dit door het geheel werd gemixt. Waar op andere concerten regelmatig de toetsen en samples nauwelijks te horen waren, zijn ze hier bijzonder duidelijk aanwezig. Dat geeft uiteraard een zeer mooie ondersteuning aan nummers als ‘Erian’s Mystical Rhymes’ of ‘March of the Swordmaster’. Nochtans valt het op dat Rhapsody vooral voor gitaargeoriënteerde songs heeft gekozen. Zo drijven ‘Unholy Warcry’ of ‘Dawn of Victory’ op een bed van vingervlugge riffs, compleet met razendsnelle dubbele basdrums. Een vrolijke meezinger als ‘The Village of Dwarves’, afgewerkt door heerlijk folky arrangementen (panfluit en andere blaasinstrumenten incluis) kon natuurlijk ook niet ontbreken. Het siert Rhapsody trouwens dat ze de opera-aria ‘Lamento Eroico’ ook daadwerkelijk spelen. Dit bijzonder rustige nummer wordt volledig gedragen door de stem van frontman Fabio Lione, die haast operateske proporties krijgt met schaarse instrumentale begeleiding. Maar hét belangrijkste aan deze registratie is dat het spelplezier van de heren hoorbaar uit de luidsprekers vloeit.

Aan de steile opmars van Rhapsody zal klaarblijkelijk niet onmiddellijk een einde komen. Gelukkig maar, want hun filmische aanpak van metal staat als een huis. Criticasters vinden dit te pompeus of te bombastisch, maar eerlijk is eerlijk: niemand doet dit met meer verve dan Rhapsody en daar verdienen deze heren dan ook hulde voor.

Meer over Rhapsody


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.