De hongerige jonge wolven van The Black Box Revelation kwamen bovendrijven in Humo's Rock Rally van 2006, waar ze een verdienstelijke tweede plaats behaalden. De daarop volgende EP 'Introducing The Black Box Revelation' kon bij zowel pers als publiek op veel bijval rekenen. Zanger/gitarist Jan Paternoster en drummer Dries Van Dijck tellen respectievelijk 18 en 16 lentes, maar grossieren in vuige bluesrock alsof ze hem met de paplepel ingegeven kregen. Na hun triomfantelijke doortochten op Dour en Pukkelpop trok het duo voor zijn eerste langspeler de studio in onder het toeziende oog van Mario Goossens (Triggerfinger). Mixing en mastering gebeurden in Los Angeles, zodat 'Set Your Head On Fire' een plaat is met internationale allures.

Opener en eerste single 'I Think I Like You' karakteriseert meteen de rauwe sound van de groep: terwijl Paternoster bevlogen gitaarriffs koppelt aan een doorleefd stemgeluid, bewerkt Van Dijck zijn drumstel met de overgave van een volleerde houthakker. Ondanks de minimale bezetting trekt het tweetal zo een geluidsmuur op waar veel omvangrijkere bands nog een puntje aan kunnen zuigen. De vergelijkingen met The White Stripes zijn niet van de lucht, maar 'Love In Your Head' presenteert zich even r├╝cksichtslos als de nieuwste Queens of the Stone Age. Het heerlijk rammelende 'Gravity Blues' gaat 'Never Alone / Always Together' vooraf, een slepende bluesballade die zo op de soundtrack van 'The Good, the Bad and the Ugly' had gemogen. Zijn er dan geen minpunten? Jawel, er staan ook enkele mindere nummers op 'Set Your Head On Fire'. De gitaar op 'Stand Your Ground' is wat dunnetjes en het akoestische 'Dollars Are Sweet, They Say' valt te licht uit. Deze schoonheidsfoutjes kunnen evenwel met de mantel der liefde bedekt worden bij het aanhoren van mokerslagen als 'We Never Wondered Why' en de titeltrack.

'Set Your Head On Fire' is nog niet de ultieme rockplaat die de groep in zich heeft, maar The Black Box Revelation zet toch al een stevige stap in de goede richting. De tomeloze overgave van het jeugdige stel resulteert in een handvol sterke songs die doen vermoeden dat het in de toekomst nog beter kan. Laat dat vooral geen excuus zijn om intussen niet te genieten van dit geweldige staaltje complexloze rock'n'roll.

Meer over The Black Box Revelation


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.