Terwijl post-rock als genre steeds meer wegdrijft van de kenmerkende structuren komt het Gentse viertal Transit met een wel zeer typisch post-rockalbum op de proppen. Hun debuut-EP 'Broadleaves vs. Conifers' probeert op geen enkel moment de clichés te doorbreken. Gelukkig slagen ze er wel in om alles verfijnd en met veel schoonheid op plaat te zetten.

Zo klinkt opener 'Pilot's handbook' met een repetitief gitaarstukje als een eindeloze trip langs toendra's waar de zon maar niet tot in het zenit wil komen. De sporadische en dan nog zeer beperkte uitspattingen geven de song een melancholische bijklank, wat nog versterkt wordt door een plotse pauze in het nummer, waarna de song uiteindelijk toch verder kabbelt. Even braaf begint 'Matacabras', maar dat nummer evolueert snel en volgens het boekje van zweverige gitaren naar rollende drums, een stevige bas en het zwaardere gitaarwerk. Enkele minuten later gaat het via een plotse, maar uitgekiende overgang naar een kille, rustige tocht door een uitgestrekt landschap naar keuze. Via twee kortere nummers, waaronder het mooi georkestreerde en krachtige 'Reflections Upon the Asfalt' belandt de EP bij 'Long Song'. Een minder gepolijste gitaar en de nodige afwisseling in het arrangement maken dat deze afsluiter zeker de moeite is om uit te zitten tot de mooi uitgevoerde versnelling na 3/4de van de track.

Verzorgd, doordacht en een prachtige klank: het geldt voor het hele half uur dat 'Broadleaves vs. Conifers' inneemt. Jammer genoeg klinkt het allemaal wat te braaf en te voorzichtig. Toch zou het niet mogen verbazen als Transit binnenkort in de voetsporen treedt van Tomàn en Motek, die andere doorgebroken Belgische post-rockers.

Meer over Transit


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.