De Duitse componist Mathias Spahlinger werd geboren in 1944 en studeerde tussen zijn 20ste en 24ste compositie bij Konrad Lechner, Werner Hoppstock en Erhard Karkoschkane. Goed en wel 34 jaar oud werd hij gastdocent in Berlijn om voor zijn 40ste reeds aan de slag te gaan als docent compositie in Karlsruhe. Sinds 1990 is hij in diezelfde functie verbonden aan de muziekhogeschool van Freiburg, waar hij ook het Institut für Neue Musik leidt. Spahlinger schreef werken voor heel uiteenlopende bezettingen: voor blokfluit, symfonisch orkest, koor en tape of pianoseptet.

Over de audio

'Farben de Frühe' is, zelfs naar hedendaagse normen, een werk met een wel heel opmerkelijke bezetting. Niet minder dan zeven vleugelpiano's (en pianisten) worden in stelling gebracht om gedurende 50 minuten te zwerven tussen complexe polyfonie en passages waarin stilte even present en belangrijk is als de gespeelde noten. Verschillende episodes wisselen elkaar af, waardoor de luisteraar gemakkelijk door de nochtans complexe structuur geloodst wordt.
In het hier te horen fragment is te horen hoe een prettige chaos ontstaat door een groeiende polyfonie die later weer uitdunt. Na een passage met koppige herhalingen vertoont het stuk een dalende tendens door muzikale watervalletjes die gelijktijdig tegen elkaar uitgespeeld worden. De actie van het fragment valt stil, wanneer de muziek vierkant gaat draaien door een hoekige ritmiek.
Deze opname van 'Farben de Frühe' werd gemaakt door de Südwestfunk op 12 november 2005 in Stuttgart. Deze opname is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Mathias Spahlinger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.