Culture Club was, zoals allicht geweten, een zelfspottend popgroepje in de jaren '80 rond de travestiet Boy George. Hoewel deze verzamelaar niets met dit bandje te maken heeft, maar een huiscompilatie van de gelijknamige Gentse club is, valt wel op dat bij beiden op een gekscherende manier gespeeld wordt met allerhande muziekstijlen en hitgevoelige muziek. Voor deze tweede dubbelaar mogen daar respectievelijk residents The Glimmer Twins en TLP aka Troubleman voor zorgen, die elk hun eigen muzikale grappen en grollen klaar hebben staan.
De eerste cd is aan mekaar gerijgd door de momenteel goed in de markt liggende Glimmer Twins aka Mo & Benoelie. Zij zwerven van elektrowave tot breakbeats, van funk tot drum 'n' bass en mijden zelfs rocknummers van Primal Scream of The Stone Roses niet (hoewel 'Fools Gold' van deze laatste wel in de Grooveriders drum 'n' bass mix is omgezet). Een uurtje dansen met Yello, Basement Jaxx, Sly & The Family Stone, Milo en The Simple Minds? Moet kunnen. Ook de Belgische vertegenwoordiging is tussen deze 24 nummers tellende mix goed aanwezig. Vooral de new wave periode blijkt het goed te doen met 'TV Treated' van Neon Judgement, 'Putain Putain' van TC Matic of 'No Shuffle' van Front 242 (inderdaad, onder tientallen centimeters stof gehaald). Enkel al de openende stem van Coloursounds 'Fly With' me kondigt een knotsgekke danstrip aan die gebaseerd is op zowel humor als herkenning. De 4/4 beat blijft mooi draaien, de benen blijven goed bewegen en de glimlach blijft op het gezicht. Erg leuk van The Glimmer Twins overigens om toch elk nummer voldoende te laten uitvloeien en zich niet te verlagen tot een vluchtige melting pot van korte hitfragmentjes. Spijtig dat er één enkele keer een iets te langdradig en leeg nummer in de set is gekropen, waardoor die eventjes de drive kwijt is (de verschrikkelijke elektroclash 'I'm Still Hot for You' van Bobby O mocht gerust in de platenbak blijven steken).
De tweede schijf is in mekaar gedraaid door TLP (of Troubleman), de Studio Brussel vertegenwoordiger van het programma Bounce. Fervente radioluisteraars kunnen dus al vermoeden dat dit tweede schijfje het over een andere boeg gooit. TLP doet het met een vleugje reggae en wat disco, maar vooral met veel hiphop, soul en r&b. Timbaland, R. Kelly, Lil Kim (feat. Sisq), Missy Elliott feat. Busta Rhymes, Angie Stone of N.E.R.D. ... het kruim van de MTV r&b-scéne mag meedraaien in deze zwoele, eveneens erg dansvloergerichte mix. Ook hier hoort echter weer een gezonde dosis humor bij met pakweg dé Belgische revelatie van toentertijd Technotronic, Faltemeyers 'Axel F.' (het thema van Police Academy), 'Push It' van Salt 'n' Peppa of 'Upside Down' van Diana Ross. Meer nog dan The Glimmer Twins zorgt TLP voor een feilloos overvloeien van deze overdosis fijne hitkrakers. Ook deze keer krijgen de tracks meestal voldoende ademruimte om het publiek aan te zetten tot luidkeels meezingen (die instrumentale grap van 'Axel F.' dan eventjes buiten beschouwing gelaten).
Deze tweede van de Culture Club is een erg leuke verzamelaar. Met zijn tweeledige karakter voorziet hij in voldoende gezonde kost voor zowel de hitgenegen r&b fans als voor de meer ruimdenkende beatmuziekfreak. Zonder verder veel boe of ba is deze plaat dus een perfect surrogaat voor het volgende verjaardagsfeestje waarbij de bespaarde kosten op de dj in heerlijke longdrinks kunnen omgezet worden. Mooi visitekaartje.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.