Het schrijven van arrangementen voor een orkest is zoals het vertalen van romans: een veeleisende taak die meestal schromelijk onderschat wordt. In tegenstelling tot de auteur of de componist schrijft de vertaler resp. arrangeur geen nieuw werk maar bewerkt hij het "slechts" voor een andere doelgroep. De Mechelaar Luc Vertommen is behalve een van 's lands topdirigenten en – minder geweten – een begenadigd cornettist tevens arrangeur. Hoewel hij een uitgesproken voorliefde heeft voor origineel werk voor blaasmuziek, erkent hij het belang van arrangementen om zo concertprogramma's toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Deze cd bevat achttien arrangementen van zijn hand, uitgevoerd door Brass Band Buizingen, het Zwitserse Ensemble des Cuivres Valaisan of de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine. Na de opener 'Emblem of Unitu', een opmerkelijke circusmars, volgt de driedelige 'Candide Suite' (een opera van Bernstein) en hier valt al meteen op dat Vertommen niet klakkeloos overneemt maar de composities zo bewerkt dat ze ideaal aangepast zijn aan de orkestvorm. Jammer is wel dat hij de ouverture niet mee arrangeerde. Heel anders van stijl maar bijzonder mooi zijn de koraal 'Sandon' van Charles Henry Purday, Bachs 'Choral Variations 'Sleepers Awake'', Rusticelli's 'Kyrie' en 'Ave Verum' van Saint-Saëns. Ex-YBS en huidig Black Dyke sopraancornettist Peter Roberts mag het nonnenkoor uit Strauss' 'Casanova' verrijken. Van Elgar arrangeerde Vertommen zowel 'Salut d'Amour', oorspronkelijk een duet voor viool en piano, als het devote 'Ave Verum Corpus'.

Uit Rimsky-Korsakovs opera 'The Story of Tsar Sultan' is vooral 'The Flight of the Bumblebee' gekend, maar Vertommen arrangeerde hier de mars, die erg geschikt is voor een blaasorkestuitvoering. Van Shostakovitsj arrangeerde Vertommen drie delen uit 'Moscow-Cheryomushki': het jachtige 'Spin through Moscow', de prachtige 'Waltz No.2', met het duet en de pantomime waarbij trompet en euphonium de zanglijnen vertolken, en 'Polka–Galop'. 'Emmanuel', door filmcomponist Michel Colombier geschreven ter nagedachtenis van zijn zoontje, werd reeds eerder bewerkt door Branford Marsalis maar Vertommen maakte een ander aandoenlijk arrangement dat hier sterk wordt gebracht door altsaxofoniste Karla Van Loo. Verrassend en een buitenbeentje op deze cd is 'Lady', de hit die Lionel Richie schreef voor Kenny Rodgers.

'Portrait of Luc Vertommen' is een interessante en veelzijdige cd geworden waar inhoudelijk niks op aan te merken valt. Anders is het gesteld met de hoesteksten. Die zijn slordig qua zinsbouw en inhoud – Vertommen schreef zogezegd een sopraansaxsolo voor Karla Van Loo die dan altsax blijkt te spelen, waarom niet? - en soms onsamenhangend: de ene keer richt men zich duidelijk tot insiders zoals dirigenten, dan weer is de informatie voor een groter publiek geschikt.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.