Langs de buitenzijde lijkt de Vaartkapoen misschien een obscuur zaaltje in een ietwat ongure buurt in Sint-Jans-Molenbeek, maar niets is minder waar. Eens binnengetreden blijkt het een gezellige en verzorgde concertzaal, die bovendien prat mag gaan op een straffe programmatie. Vanavond is het de beurt aan Envy, een toonaangevende Japanse band die sedert enkele jaren op het Rock Action-label van Mogwai zit. De support van dienst heet Amen Ra en beweegt zich in het muzikale schemergebied tussen metal en avant-garde waar ook Neurosis en Isis zich ophouden.

Amen Ra is geworteld in de West-Vlaamse kleigrond en heeft in de loop der jaren een stevige livereputatie vergaard. Ze bijten de spits af met een imposante geluidsmuur die repetitieve gitaarriffs afwisselt met beklemmende intermezzo's. Ondersteund door hallucinante visuals bereikt de loodzware sludgecore van het kwintet een maximaal effect. Uit het vorig jaar verschenen meesterwerk 'Mass III' puren ze krachtige versies van 'Am Kreuz' en 'The Pain It Is Shapeless', de rest van de setlist wordt aangevuld met ouder én nieuw materiaal.

Hoofdact Envy heeft een verleden als screamoband pur sang, maar schoof met platen als 'A Dead Sinking Story' (2003) en het begeesterde 'Insomniac Doze' (2006) op in de richting van postrock. De songs van de nieuwe EP 'Abyssal', die het zwaartepunt van het optreden vormen, bevestigen dat: epische klanktapijten gaan hand in hand met uitbarstingen van messcherpe hardcore en getormenteerde screams. Frontman Tetsuya Fukagawa profileert zich als een brulboei die ook tijdens ingetogen stukken sterk uit de verf kan komen. Snarenplukkers Masahiro Tobita en Nobukata Kawai schakelen naadloos over van uitgekiende gitaarlandschappen naar verzengende distortion, terwijl de ritmesectie het geheel van een stevige doch warmbloedige ruggengraat voorziet. De groep speelt alsof zijn leven er vanaf hangt en illustreert waarom ze in hun thuisland op handen worden gedragen.

Beide groepen speelden een relatief korte maar uitermate explosieve set en konden bovendien terugvallen op een uitstekende geluidsmix. Het resulteerde in een concertavond die helemaal in het teken stond van de oorverdovende schoonheid. Amen Ra sloeg zijn toehoorders murw met een draaikolk aan beklijvende drones en verschroeiend gitaarwerk. Vervolgens vergastte Envy het publiek op een fel gesmaakte crossover tussen intense postrock en verpletterende screamo. Iedereen keerde dan ook meer dan tevreden huiswaarts.

Meer over Envy + Amen Ra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.